Малко вероятно е хернията да причини еректилна дисфункция или да засегне директно сексуалната функция. Въпреки това някои мъже е възможно да изпитат временни сексуални проблеми след оперативно лечение на определени видове херния. Операцията на ингвинална херния е възможно да доведе до болка, която може да повлияе на сексуалната функция, докато засегнатата област заздравее.

 

Ингвиналната херния представлява изпъкване на съдържанието на корема (мастни или чревни тъкани) през слаба зона в долната част на коремната стена. Ингвиналната херния може да се появи при всеки от двата прохода в долната коремна стена (близо до слабинната област), по един от всяка страна на слабините. Тези проходи се наричат ингвинални канали. Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK), около 27% от възрастните мъже развиват ингвинална херния в даден момент от своя живот.


 

Няма голяма вероятност хернията да причини директно еректилна дисфункция, тъй като в нейното развитие не участва пряко половата система. Въпреки това ингвиналните хернии засягат предимно мъже и са най-вероятният вид херния, който има някакъв косвен ефект върху ерекцията поради местоположението на своето възникване в слабините.

 

Лечението на ингвинална херния най-често е хирургично. Без лечение пациентът може да бъде изложен на риск от сериозни усложнения. Заклещване на хернията (чревна обструкция) обикновено включва нарушаване на кръвни поток, което може да доведе до некроза на тъканите.

 

В проучване се посочва, че някои мъже изпитват болка и сексуална дисфункция след операция на ингвинална херния. При изследванията е било установено, че около 9% от мъжете са изпитвали болка по време на сексуална активност, а около 5% са имали сексуална дисфункция. Проучването определя сексуалната дисфункция като трудности при завършване на полов акт. Въпреки това, болката и сексуалната дисфункция след възстановяване от операция на ингвинална херния обикновено са временни.

 

Други изследвания са установили, че операцията на ингвинална херния може да повлияе положително на сексуалната функция. В проучване от 2016 г. е било показано, че мъжете са имали подобрена сексуална функция след операция в сравнение с предоперативния период. Учените отбелязват, че болката или изпъкналостта в слабините от ингвиналната херния може да повлияе на сексуалната функция. Оперативното лечение на херния значително е подобрило сексуалната функция на участниците в изследванията, особено в по-късния период след операцията.

 

Пациентите трябва да обсъдят със своя лекар кога е безопасно да участва в сексуална активност след операцията. Повечето пациенти обикновено могат да възобновят ежедневните си дейности в рамките на 3–5 дни след процедурата. Възможно е след операцията да бъдат налице лека болка и подуване в областта на слабините и тестисите. В тези случаи лекарят може да препоръча опции за облекчаване на болката. Оплакванията често отшумяват в рамките на 2 седмици. В случай, че болката е силна или постоянна, пациентът трябва да се свърже със своя лекар.

 

Еректилна дисфункция, която е резултат от операция на херния, обикновено е временна. Въпреки това, ако мъжът е изпитва притеснения относно своята сексуална функция или ако еректилната дисфункция продължава, той трябва да се свърже със специалист. Възможно е да бъдат предписани лечения или да бъдат предложени съвети за справяне с еректилната дисфункция. Лечението на еректилната дисфункция зависи от причината за проблема. Терапията при еректилна дисфункция може да включва:

  • Извършване на промени в начина на живот, като спиране на тютюнопушенето и ограничаване на консумацията на алкохол;
  • Смяна на определени лекарства, които могат да допринесат за еректилната дисфункция;
  • Консултация с психолог за справяне с емоционални или психологически причини за еректилната дисфункция;
  • Приемане на лекарства за лечение на еректилна дисфункция, като силденафил или тадалафил;
  • Операция за лечение на еректилната дисфункция за възстановяване на артериите или имплантиране на устройство.

Референции:
1. National Health Service (NHS). Hernia
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Does the use of hernia mesh in surgical inguinal hernia repairs cause male infertility? A systematic review and descriptive analysis
3. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Inguinal hernia
4. Medical News Today. Can a hernia cause erectile dysfunction?