Състоянието, при което щитовидната жлеза работи с повишена активност, се означава като хипертиреоидизъм. По-често се диагностицира при жени, но нерядко засяга и мъжкото здраве. Затова мъжете също трябва да са бдителни по отношение на характерните му симптоми. При свръхактивна щитовидна жлеза се установява завишено ниво на тиреоидните хормони (Т3 и Т4), с което именно се асоциират характерните оплаквания.

 

След като разгледахме симптомите на хипотиреоидизъм при мъжете, време е да посочим и тези при хипертиреоидизъм. Те засягат както физическото, така и емоционалното състояние на мъжа, защото по-високите от нормалното нива на тиреоидните хормони разстройват протичането на различни типове физиологични процеси.


 

Проблеми с теглото
Разстройването на метаболизма е основен симптом на проблеми с щитовидната жлеза. При нейна свръхактивност и повишено производство на тиреоиден хормон се стига до бърза загуба на тегло поради ускоряването на метаболизма. Така, мъжете с хипертиреоидизъм често отслабват значително, дори при повишаване на дневния калориен прием. Отслабването на тегло е най-характерната проява на свръхактивна щитовидна жлеза при мъжете. И това правило обаче има изключения и хипертиреоидизмът може да доведе и до затлъстяване, макар и в много редки случаи.

 

Промени в сърдечния ритъм
Ритъмните нарушения в сърдечната дейност са вторият най-разпознаваем симптом на хипертиреоидизъм при мъжете. Повишените нива на тиреоидиния хормон се проявяват основно с учестяване на пулса (тахикардия), достигаща до над 100 удара в минута. Липсата на други влошени показатели при провеждане на кардиологично изследване може да се разглежда като ясен знак, че ускореният пулс е провокиран от свръхактивната щитовидна жлеза.

 

Стомашно-чревни оплаквания
Характерен храносмилателен проблем при хипертиреоидизъм е ускорената перисталтика на чревния тракт с често къркорене на червата. Това често затруднява преработката на храната и като допълнително оплакване се появява хронична диария.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кожни промени
Свръхактивната щитовидна жлеза води и до изменения в структурата на кожата – тя се пресушава, лесно се раздразнява, често се обрива.

 

Поведенчески прояви
Освен физическите разпознаваем симптом на хипертиреоидизъм са и емоционалните прояви при мъжете – раздразнителност, тревожност, проблеми със съня.

 

Свръхактивна щитовидна жлеза при мъжете се диагностицира лесно и бързо с кръвен тест, проследяващ нивата на тиреоидните хормони. Като допълнителен диагностичен метод се прилага и физическият преглед на жлезата, с който се установяв наличие на възелчета или други изменения, лесни за опипване в основата на шията.