Какво представлява свръхактивният пикочен мехур?

Свръхактивният пикочен мехур е относително често срещано състояние. Типичните симптоми включват - често уриниране, често ставане до тоалетна през нощта, упорито желание за уриниране и инконтиненция (спонтанно изпускане на урина).


Около 20% от мъжете изпитват симптоми на свръхактивен пикочен мехур. Възможно е дори повече мъже да страдат от това състояние, но никога да не търсят помощ. Съществуват разнообразни възможности за лечение, които могат да помогнат на тези пациенти.Какви са симптомите на свръхактивния пикочен мехур?

Няколко симптоми са често свързани със свръхактивния пикочен мехур. При състоянието е възможно да бъде наблюдаван дори само един характерен симптом.


Състоянието предизвиква спешна нужда от уриниране над осем пъти на ден. Може също пациентът да изпитва и никтурия или необходимост от уриниране през нощта, което може да достигне до повече от 3-4 пъти на нощ.


Друг често срещан симптом на свръхактивния пикочен мехур е инконтиненцията на урина. Това се случва, когато желанието за уриниране е толкова силно, че не може да бъде контролирано, причинявайки изпускане на урина, преди пациентът да успее да отиде до тоалетната. Неволното изпускане на урина може да се случи когато пациентът се смее, киха, кашля или тренира.


Каква е връзката между свръхактивния пикочен мехур и простатата?

Сред мъжете много случаи на свръхактивен пикочен мехур са причинени от уголемена простатна жлеза. Простатата може да увеличи своя размер с напредване на възрастта. Затова тя може да блокира уретрата (пикочния канал), причинявайки симптоми на състоянието.
Според някои данни около 50% от мъжете изпитват симптоми на уголемена простата до навършването на 60-годишна възраст, а около 90% от мъжете изпитват симптоми до навършването на 85-годишна възраст.


Какви други причини за свръхактивен пикочен мехур при мъжете съществуват?

Увеличената простата е една от основните причини за свръхактивен пикочен мехур при повечето мъже, но има много други фактори, които могат да доведат до симптоми на състоянието.


Инфекция в пикочния мехур, камъни в пикочния мехур или рак на пикочния мехур могат също да причинят свръхактивен пикочен мехур. Неврологични състояния, като инсулт или болест на Паркинсон, също могат да доведат до състоянието поради увреждане на нервите, което води до изпращане на неправилни сигнали към пикочния мехур.

 

Възможно е също временни фактори да причинят симптоми на състоянието, като консумацията на твърде много течности, особено на такива, които съдържат кофеин или алкохол. Някои лекарства също увеличават отделянето на урина. Ако пациентът изпита запек, това също може да доведе до повишена нужда от уриниране.


Библиография:
The National Association for Continence. Men’s conditions
Healthline. Overactive Bladder in Men: Causes, Diagnosis, and Treatment
The American Urological Association. Urology Care Foundation. What is overactive bladder (OAB)?