В различни етапи на живота си, около 1% от мъжете развиват болестта на Пейрони – тя прави ерекциите болезнени и силно затрудняват сексуалните контакти, често дори ги правят невъзможни.
 
Изследване публикувано от британската организация British Dupuytren’s Society през 2016 година разкрива, че ефектите от заболяването са не само физически – емоционалният стрес, чувствата за неспособност и срам, както и болката при ерекция могат да доведат до тежки психологични последствия. Сякаш това не е достатъчно – според изследването 15% от заболелите изпадат в тежка депресия, 25% докладват за силно влошаване на интимните отношения с партньорите си, 10% за пълен разпад на връзката си, а 24% спират да бъдат сексуално активни.
 
Според д-р Ноел Робъртсън, заболяването може да бъде едновременно болезнено и силно стресиращо и е способно да влоши качеството на живот не само на страдащия, но и на партньорът му. Освен увреждащото влияние върху сексуалният живот, заболяването често води до промени в настроенията, понижено самочувствие и самоувереност.
 
Експертите все още не са сигурни какви са причините за заболяването. Претърпяна травма на пениса (при нараняване или след операция), високото кръвно налягане, затлъстяването и дефицита на витамин Е се сочат като предполагаеми причинители, но още няма убедителни научни доказателства.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Самото заболяване се характеризира с натрупване на колагенови отлагания или плаки в пениса. Това води до изкривяването му, видимо при ерекция, която става особено болезнена в следствие на състоянието.
 
Деформацията на половият орган може да е различна, наред с изкривяването може да има и стеснение на пениса (проксимално или дистално). При отлагане на лечението се докладва за огъване на пениса до степен, непозволяваща вагинална пенетрация.
 
Съществуват оперативни и неоперативни методи за третиране на състоянието. То не е животозастрашаващо, но колкото по-рано се започне лечението му, толкова по-бързо се възвръщат нормалните полови функции на органа и се подобрява качеството на живот на страдащия.