Спазмите в корема са често срещано явление при мъжете и могат да бъдат причинени от основно заболяване или остър медицински проблем. Ако стомашните спазми продължават повече от няколко дни, дори ако бъдат леки, е необходимото търсенето на медицинска помощ.


Повечето леки причини за спазми в корема при мъжете обикновено отминават сами, с лечение в домашни условия, без да е необходимо посещението при лекар. Тежките причини често изискват медицинска помощ. По-тежките причини за спазми в корема могат да включват:


Апендицит


Апендицитът е болезнено състояние, причинено от възпален апендикс, орган, разположен в долната дясна част на корема. Други симптоми на състоянието включват:

  • Загуба на апетит;
  • Повръщане;
  • Висока температура

Необходима е апендектомия (хирургично отстраняване) преди перфорация (разкъсване на апендикса), водеща до потенциално животозастрашаващи усложнения.


Обструкция на чревния тракт

Обструкция на чревния тракт възниква, когато има запушване на чревен участък в тънките черва или в дебелото черво. Това може да попречи на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.


Възпалителните заболявания на червата, херниите и туморите са възможни причини за състоянието. Заедно със силните спазмите в корема, може да възникнат и:

  • Дехидратация;
  • Подуване на корема;
  • Липса на апетит;
  • Невъзможност за изхождане

Обструкция на чревния тракт представлява сериозно състояние, при което е необходима операция за коригиране на запушените черва.


Камъни на жлъчния мехур

При камъни в жлъчката, спазмите често се разпространяват от дясната страна на корема. Болката обикновено е силна, може да продължи с часове и може премине към гърба. Операцията за отстраняване на жлъчния мехур е най-добрият метод за лечение на това състояние.


Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците също се характеризират със силна и продължителна болка. Болката може да се разпростре и към слабините. Други симптоми включват болезнено уриниране и гадене.


Това състояние може да изисква спешна медицинска помощ, която да предприеме лечение, за да помогне за преминаването на камъните в бъбреците.


Вирусни и бактериални инфекции

Ротавирусите и хранителните отравяния от развалена храна могат да причинят спазми в корема заедно с тежка диария и повръщане. Повечето случаи се подобряват след ден или два, но ако състоянието се влоши, е необходимо посещението при лекар.


Библиография:
National Health Service (NHS). Stomach ache
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Your digestive system and how it works
Healthline. What Should I Know About Stomach Cramps in Men?