Спазмите в корема при мъжете могат да бъдат причинени както от основно заболяване, така и от остър медицински проблем. Такива състояния могат да бъдат:


Възпалително заболяване на червата

Възпалителните чревни заболявания представляват хронични състояния, характеризиращи се с обостряния, които причиняват увреждане на стомашно-чревния тракт. Двата вида възпалителни чревни заболявания са болестта на Крон и улцерозният колит. И двете заболявания могат да причинят:


 • Болка в корема;
 • Хронична диария;
 • Кървави изпражнения

Необходими са лекарства за намаляване на стомашно-чревното увреждане.


Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)


ГЕРБ е тежка форма на киселинен рефлукс, който може да доведе до увреждане на хранопровода, ако не бъде лекуван. Заедно с киселини, може също да бъдат изпитани:

 • Болка в горната част на корема;
 • Проблеми с преглъщането;
 • Лош дъх

ГЕРБ се лекува с лекарства, които намаляват производството на киселини.


Стомашни язви

Наричани още пептични язви, симптомите на стомашните язви включват болка и усещане за парене, които могат да се появят от долната част на корема и да достигнат до гръдната кост.

 

Болката може да идва и да си отива, но може и да се задържа няколко часа, особено през нощта. Повечето причини за тези язви са бактериални инфекции и прекомерна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). За лечението им може да са необходими лекарства.


Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво се характеризира с леки до тежки спазми в стомаха, които имат по-хроничен характер. Други често срещани симптоми включват подуване на корема, запек и диария.


Функционална диспепсия

Функционалната диспепсия е тежка форма на лошо храносмилане, която няма забележима основна причина. Състоянието също може да предизвика усещане за пълнота, подуване и оригване.


Кои домашни лечения за спазмите в корема при мъжете могат да помогнат?

Леките временни случаи на спазмите в корема при мъжете могат да бъдат лекувани у дома с комбинация от лекарства без рецепта и промени в начина на живот.


Лекарства без рецепта


В зависимост от основната причина за спазмите в корема при мъжете може да бъдат използвани някои лекарства без рецепта. Те включват:

 • Антиацидни средства за киселини;
 • Фибри при запек;
 • Антидиарични лекарства;
 • Лекарства против подуване на корема и газове;
 • Ацетаминофен, за мускулни щамове

Препоръчителна е консултацията с лекар преди започването на прием на лекарства без рецепта за спазми в корема, особено ако пациентът страда от някакви основни състояния.

 

Промени в начина на живот


Някои навици могат да помогнат за облекчаване на леките причини за спазми корема.


Консумирането на повече фибри може да помогне за лечение на запек. Упражненията и приемът на повече вода могат да помогнат за насърчаване на по-доброто движение на червата (перисталтика), като същевременно облекчат подуването на корема.


Консумирането на по-малки порции храна (и по-бавното ядене) може да намали подуването и лошото храносмилане.


Избягването на отключващи храни може да помогне за намаляване на киселините, лошото храносмилане и симптомите на синдрома на раздразненото черво.


Управлението на психичното здраве допринася за намаляване на стреса и безпокойството. Методите за релаксация заедно с терапията могат да помогнат, ако тези състояния редовно провокират появата на спазми в корема.


Библиография:
National Health Service (NHS). Stomach ache
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Your digestive system and how it works
Healthline. What Should I Know About Stomach Cramps in Men?