Какво е разпространението на рака на бъбреците при мъжете?

Ракът на бъбреците е по-разпространен сред мъжете, отколкото сред жените. Въпреки че симптомите и възможностите за лечение на рак на бъбреците са подобни при двата пола, прогнозата за състоянието е по-малко добра за мъжете.

 


Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в световен мащаб ракът на бъбреците представлява около 5% от раковите заболявания при мъжете и 3% от раковите заболявания при жените.

 

Повече мъже, отколкото жени, получават диагноза рак на бъбреците и болестта при мъжкия пол често е по-агресивна. Мъжете обикновено имат по-големи тумори и по-висока степен (микроскопски характеристики) и стадий (размера на даден тумор и степента на неговото разсейване) на рак с по-малко положителни изходи от заболяването.

 

Какви са симптомите на рак на бъбреците при мъжете?

Ракът на бъбреците често протича безсимптомно до по-късните си стадии (етапи). Повече от половината от всички тумори на бъбреците се откриват, когато пациентът е изследван по различна причина. Симптомите на рак на бъбреците са сходни при мъжете и жените и включват:

  • Кръв в урината;
  • Бучка или подуване в корема;
  • Маса, образувание или подутина отстрани или отзад на кръста;
  • Умора;
  • Постоянна треска;
  • Загуба на апетит;
  • Необяснима загуба на тегло;
  • Усещане, че нещо блокира червата;
  • Общо неразположение

При мъжете наличието на варикоцеле (разширени вени на тестисите), особено на десния тестис, може да бъде признак за наличието на голям бъбречен тумор.

 

Гореописаните симптоми могат да имат и други причини. Ако пациент има един или повече от тези симптоми, той трябва да посети лекар, за да бъде изключен рак на бъбрека.

Какви са причините за рак на бъбреците при мъжете?

Ракът на бъбреците възниква, когато генетични мутации карат бъбречните клетки да растат необичайно. Клетките могат да се делят твърде бързо, да умират твърде бавно или да се развиват необичайно, което ги прави неспособни да функционират нормално. Учените смятат, че мутациите в гена VHL играят роля в развитието на рак на бъбреците. Генетичните мутации могат да имат различни причини, които не могат да бъдат определени.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Kidney cancer
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Pandey, J., et al. (2021). Renal cancer
3. American Cancer Society. Renal cell cancer treatment (PDQ) — patient version