Мъжете с по-ниски нива на тестостерон са по-защитени от един от най-честите здравословни проблеми, засягащи мъжкия пол. Това показва ново проучване и доказва, че високият тестостерон невинаги е позитивно състояние за мъжкото здраве.

 

Доказателствата за това идват от възможно най-високо ниво – от изследователския център на Оксфордския Университет. Научен екип там доказва, че мъжете с най-ниски нива на тестостерон са най-малко застрашени от проблеми с простатата, включително рак.


 

Проучването на британските учени е най-голямото досега, проследяващо връзката между хормоналните нива и състоянието на простатата при мъжете.

 

До момента бяха изяснени няколко рискови фактора за развитие на проблеми с простатата – напредване на възрастта, генетична предразположеност, заседнал начин на живот, непълноценно хранене. Към тях вече може да се причисли и естествено или изкуствено повишеният тестостерон.

 

Ролята на тестостерона за уголемяване на простатата и за развитие и прогресия на простатен карцином е доказана в 2 направления:

  • От една страна, основният производен на тестостерона продукт – дихидротестостерон – може да се натрупва в жлезистата тъкан на простатата, да провокира уголемяването и възпалението й;
  • От друга страна, самият тестостерон ускорява развитието на раковите клетки и при високи нива може значително да ускори прогресията на рака на простатата;

 

Негативното влияние на трайно високия тестостерон върху състоянието на простатата е доказано при проследяване на 19 хиляди мъже на възраст между 35 и 75 години. На база на нивата на тестостерона и състоянието на простатата им за период от няколко години е установено, че при кръвни нива на хормона малко под нормата рискът от проблеми с простатата намалява с поне 20%.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучването обаче установява още една важна особеност. Ако мъж с нисък тестостерон все пак развие рак на простатата, много вероятно е той да бъде в по-агресивна форма.

 

Ролята на тестостерона и неговите производни в организма отдавна се подозира като причина за увреждане на простатата. Вече получените конкретни доказателства за това може да улеснят превенцията и лечението на тези проблеми в бъдеще.

 

Проследяването на тестостерона при мъжете, особено след 50-годишна възраст, ще подпомага навременното диагностициране на доброкачествени и злокачествени изменения в състоянието на простатната жлеза – един от основните проблеми с мъжкото здраве в световен мащаб.