Кои други състояния могат да наподобяват симптомите на руптура на тестиса?

Болка и подуване на скротума могат да възникнат без тъпа или проникваща травма. Някои други често срещани причини за симптомите включват:

  • Епидидимит. Причинен от инфекция или полово предавани инфекции (ППИ), епидидимитът включва симптоми, като болка, подуване и зачервяване на скротума;
  • Хидроцеле. Понякога нараняване или инфекция могат да предизвикат натрупване на течност в скротума, причинявайки подуване и болка. Това състояние се нарича хидроцеле.
  • Орхит. Възпалението на тестисите, известно като орхит, може да бъде причинено от инфекция или вирус.
  • Варикоцеле. Разширяването на венозните съдове в скротума е известно като варикоцеле.
  • Рак на тестисите. Докато ракът на тестисите обикновено е безболезнен, симптомите включват увеличен и твърд тестис. Понякога може да бъде усетен плътен възел.

Ако бъде развита болка и подуване без ясна причина, е препоръчително да бъде посетен уролог възможно най-скоро.Какво е лечението за руптура на тестиса?

Лечението на разкъсан тестис обикновено изисква операция. Ако тестис е наранен, но има незасегнато кръвоснабдяване, той обикновено може да бъде възстановен чрез операция.


Често при шевове се използват абсорбиращи се конци. В някои случаи пластмасова тръбичка може да бъде оставена в скротума за няколко дни, за да се отцеди излишната течност, докато тестисът се лекува. Ако нараняването на тестиса е твърде тежко, може да се наложи хирургично отстраняване на засегнатия тестис.


Оперираният тестис в крайна сметка трябва да функционира нормално и да произвежда семенна течност. Дори при загуба на тестис, в повечето случаи един семенник може да произвежда достатъчно сперматозоиди за поддържането на нормална плодовитост.


След операцията на пациента може да бъдат предписани болкоуспокояващи. Обикновените противовъзпалителни средства без рецепта, като ибупрофен, може да бъдат достатъчни, за да бъде преодоляна болката при възстановяването.


Подуването на тестиса е възможно да отнеме поне от 2 до 4 седмици, за да отмине. След този период пациентът може да се върне към нормалните си дейности. Въпреки това, вдигането на тежести и други видове екстремни физически натоварвания може да изисква изчакване от още няколко седмици. Същото важи и за контактните спортове или за всички спортове, където е възможно нараняване. Препоръчително носенето на протектор за слабини.


Сексуалната активност може да бъде възстановена след няколко седмици, но не бива да бъде забравяно консултирането с лекар за всякакви притеснения.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Blok D, et al. Testicular rupture following blunt scrotal trauma
Urology Care Foundation. Testicular trauma
Healthline. What to Know About Testicle Rupture