Какво е руптура на тестиса?

Тестисите са мъжки полови жлези, които се разполагат в скротума. Въпреки тази защита е възможна руптура (разкъсване) на тестисите в случай на травма.


Руптурата на тестисите представлява спешно състояние. Необходимо е веднага да бъде посетено най-близкото спешно отделение, ако се подозира разкъсване на тестисите.В случай на сериозно нараняване, обичайното лечение е хирургично, последвано от възстановяване от няколко седмици и бавно връщане към ежедневните дейности. В най-тежките случаи може да се наложи хирургично отстраняване на разкъсан тестис.


Какви са симптомите на руптурата на тестиса?

В много случаи натъртеният тестис е болезнено, но незначително нараняване, което може да се отмине само. Но ако бъдат налице повече симптоми от локализирана болка в скротума, пациентът може да има нужда от спешна медицинска помощ. Натъртване и подуване на скротума може да бъдат признаци на руптура на тестиса.


Какви са причините за руптура на тестиса?

Руптурата на тестиса обикновено се случва в резултат от тъпа травма. Според проучванията повечето наранявания на скротума са в резултат от огнестрелно оръжие. Но спортните наранявания, предизвиквани от игра с топка, също могат да причинят натъртване или разкъсване на тестисите. Същото важи и за бойни спортове, при които може да се наблюдава директен удар в скротума или спортове, при които възниква падане на твърда повърхност.


Кога трябва да бъде потърсена помощ?

Силната болка и подуването на скротума трябва да бъдат третирани като спешно състояние, особено ако има кръв в урината или проблеми с уринирането.


Кръвта в урината или затрудненото уриниране може да предполагат допълнително нараняване на уретрата или пикочния мехур. Важно е да бъде обърнато внимание на всички други промени, като болка, която продължава няколко дни.


Ако лекарят подозира руптура на тестиса, той ще направи физикален преглед и да попита за възможната причина за нараняването. Възможно е пациентът да бъде помолен да даде урина за изследване, за да бъде проверено за признаци на инфекция или други показатели на заболяване. Лекарят може да извърши ултразвук на скротума, за да огледа тъканта и да види всички промени в кръвния поток.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Blok D, et al. Testicular rupture following blunt scrotal trauma
Urology Care Foundation. Testicular trauma
Healthline. What to Know About Testicle Rupture