Затънали във всекидневните си проблеми и ангажименти, най-вероятно на всички ни е писнало да слушаме колко важни са упражненията за собственото здраве. И с право - тялото си е наше. Ами, ако в уравнението влезе здравето на децата ни?

 

В този ред на мисли, лошите хранителни навици на мъжа се очертават като рисков фактор за метаболитното състояние на потомството, а измененията в сперматозоидите могат да бъдат основен механизъм, който опосредства тези вредни ефекти. Това ни съобщава тазгодишно проучване, публикувано в журнала Diabetes. Извършено под надзора на биолога и физиолог Кристин Станфорд от Държавния изследователски център върху диабета и метаболизма в Охайо, проучването представлява важна стъпка към изучаването на метаболитните заболявания и превенцията им на клетъчно ниво, тъй като са поредното доказателство, че начинът на живот на родителите програмира децата към определен тип проблеми (диабет тип 2, да кажем). 


 

Стандартно, повечето подобни експерименти се извършват върху животински модели, но носят важни импликации за човешкото здраве. В случая те са показателни, че бащите, които тренират, дори да са на диета с високо съдържание на мазнини, имат по-здраво потомство. Допълнително, екипът на Станфорд съобщава, че упражненията променят експресията на гените на родителите, която не само потиска неблагоприятните хранителни ефекти, но и може да се предаде на следващото поколение по репродуктивен път.

 

Ето и как става това: епигенетичният процес, който позволява подобен пренос на информация от поколение на поколение, се гарантира от т.нар. „малка РНК“. Малката РНК е вид некодираща (с други думи, регулираща експресията) РНК с дължина 50-250 нуклеотида. Понеже съществува разнообразие от малки РНК (miRNA, siRNA, snoRNAs, srRNA и т.н.) последователности, следващата задача на учените е да установят коя по-точно поема важната задача.

 

Разбира се, научните детайли висят във въздуха, ако не бъдат обвързани с конкретни човешки проблеми. Заради това Станфорд и екипът й припомнят, че наднорменото тегло намалява нивата на тестостерон, броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Заради това те съветват, че умерените упражнения, практикувани дори месец преди зачеването, могат да окажат положителен ефект както върху здравето на самите сперматозоиди, така и - в дългосрочен план – върху здравето на децата.