От ранно детство до зряла възраст, жените са по-здрави от мъжете. От 15-те водещи причини за смърт, мъжете водят жените във всички от тях, с изключение на болестта на Алцхаймер, за която много представители на мъжкия пол не живеят достатъчно дълго, за да я развият. Въпреки че разликата между половете изтънява, мъжете все още си отиват средно пет години по-рано от жените си.

 

Мъжете посещават лекар по-рядко от жените и е по-вероятно вече да страдат от сериозно състояние, когато го направят. Докато работят и се чувстват продуктивни, повечето мъже не обмислят рисковете за здравето си, твърдят експерти от American Journal of Men's Health.


 

Сърдечносъдови заболявания: заплаха номер едно за здравето на мъжа

При сърдечносъдовите заболявания холестеролните плаки постепенно блокират артериите в сърцето и мозъка. Ако плаката стане нестабилна, образува се кръвен съсирек, който блокира артерията и предизвиква инфаркт и инсулт.

 

Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е агресивна болест, която е почти винаги метастатична: разпространява се рано, обикновено преди да се разрасне достатъчно, за да причини симптоми или дори да се види посредством рентгенови лъчи. Докато се установи, ракът на белия дроб често е достатъчно напреднал, за да е трудно лечим.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Рак на простатата

Простатата е малък орган, който отделя течности, съществени за еякулацията, и който често причинява проблеми с напредването на възрастта на мъжа. Ракът на простатата е най-честата форма на рак, засягаща мъжката популация. Докато при някои случаи ракът на простата е агресивен, при други той се разраства сравнително бавно. Проверката за състоянието изисква дигитален ректален преглед, както и кръвен тест за специфичен за простатата антиген.


Депресия и самоубийство

Депресията не е просто лошо настроение. Депресията е състояние, характеризиращо се с химически дисбаланс в мозъка, нарушен сън и апетит, липса на енергия и мотивация, а и не рядко с мисли за самоубийство. По време на депресия, вместо да плачат и да са тъжни, мъжете могат да развият по-агресивно поведение. Поради причината, че рядко търсят помощ, резултатите могат да са трагични. Истина е, че жените се отличават с по-чести опити за самоубийство, но опитите на мъжете са по-често успешни.

 

Диабет

Диабетът обикновено започва безшумно, без симптоми. През годините обаче нивата на кръвната захар достигат високи нива и евентуално се вливат в урината. Резултати като честото уриниране и жажда са това, което най-накрая мотивира човек да отиде на лекар. Излишната глюкоза действа като бавна отрова върху кръвоносните съдове и нервите навсякъде в тялото. Последиците за хиляди мъже са сърдечни удари, слепота, бъбречна недостатъчност и дори ампутации.