Какво представлява ревматоидният артрит?

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което засяга лигавицата на ставите, причинявайки болка, подуване и затруднено движение. Въпреки че жените са три пъти по-застрашени да бъдат диагностицирани със заболяването, мъжете също страдат от ревматоиден артрит.

 


При мъжете често поставянето на диагнозата се забавя, защото те са по-склонни да припишат болката на други дейности и да им отнеме повече време, за да потърсят лечение. Това забавяне може да бъде критично, тъй като ранната диагноза е от решаващо значение за забавяне на прогресията на заболяването и ограничаване на увреждането на ставите.

 

Защо се появява ревматоиден артрит?

Въпреки че точната причина за ревматоиден артрит не е известна, се смята, че възникването на състоянието зависи от няколко фактора. Околната среда, гените и половите хормони играят роля в развитието на заболяването. Някои други рискови фактори включват:

 • Тютюнопушене. Пушенето на цигари е най-големият рисков фактор за развитие на ревматоиден артрит;
 • Диета. Диетата също може да допринесе за развитието на ревматоиден артрит. Храненето с високо съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини може да помогне за намаляване на възпалението и да намали риска от появата на заболяването;
 • Индекс на телесна маса (ИТМ). Наличието на ИТМ над 30 може да увеличи риска от развитие на ревматоиден артрит;
 • Женските хормони като естроген и прогестерон са свързани с развитието на ревматоиден артрит. Продължават проучвания защо тези хормони допринасят за появата на състоянието;
 • Някои гени също са свързани с ревматоиден артрит

Какви са симптомите на ревматоиден артрит при мъжете?

При ревматоиден артрит имунната система атакува здрави тъкани на ставите главно в ръцете, китките, стъпалата, глезените, коленете и гръбначния стълб, но може да засегне и други области.

 

Ревматоидният артрит може да причини и други симптоми, като треска, и да направи човек по-податлив на развитие на проблеми в сърцето, белите дробове, кръвта, нервите, очите и кожата.

 

Симптомите на ревматоиден артрит при мъжете са подобни на тези при жените. Въпреки това, мъжете са склонни да мислят, че болката и подуването, които изпитват в ставите, се дължат на ежедневните им дейности, особено ако спортуват активно или имат физически натоварваща работа. Типичните симптоми на ревматоиден артрит при мъжете включват:

 • Болка и подуване в ставите;
 • Скованост, която продължава повече от 30 минути, особено сутрин;
 • Чувствителност в ставите;
 • Слабост и невъзможност за извършване на дейности, които преди са били лесни, като вдигане на торба с хранителни стоки

Други симптоми на ревматоиден артрит при мъжете могат да включват:

 • Умора;
 • Треска;
 • Загуба на апетит

Някои отключващи състоянието фактори (тригери) могат да причинят влошаване на симптомите на ревматоиден артрит, включително стрес, прекратяване на приема на лекарства или прекомерна физическа активност.

 

Референции:
1. Arthritis Foundation. Rheumatoid arthritis: causes, symptoms, treatments
2. National Institute of Arthritis and Muscoloskeletal and Skin Diseases. Rheumatoid arthritis treatment
3. Chang K, Yang S, Kim S, Han K, Park S, Shin J. Smoking and rheumatoid arthritis
4. Qin B, Yang M, Fu H, et al. Body mass index and the risk of rheumatoid arthritis: a systematic review and dose-response meta-analysis