Какво представлява ретракцията на тестиса?

Ретракция на тестиса представлява състояние, при което тестисът се спуска нормално в скротума, но може да бъде прибран обратно в слабините при неволево съкращение на мускулите. Това състояние се различава от задръжката (ретенцията) на тестисите, която се случва, когато единият или двата тестиса не успeят да се спуснат трайно в скротума (крипторхизъм).


Прибиращият се тестис се придвижва между слабините и скротума при малки момчета. Това състояние може да изглежда тревожно, но не представлява риск за здравето. Тестисът най-често се връща обратно и безболезнено в нормалното си положение в скротума сам, но понякога може да се наложи да бъде наместен с ръце. Повечето момчета надрастват от състоянието до пубертета.Какво причинява ретракцията на тестиса?

Всички мъже притежават кремастерен мускул (който съдържа мускулни влакна от напречния и вътрешния кос коремен мускул, подобен на торбичка, в който се разполага тестисът). Когато кремастерният мускул се свива (съкращава), той придърпва тестисът нагоре към тялото; това е известно като кремастерен рефлекс. Кремастерният рефлекс се предизвиква от студ, допир или безпокойство. При някои момчета този рефлекс е преувеличен и причинява прибиращ се тестис (ретракцията на тестисът).


Какви са симптомите на ретракцията на тестиса?

Основният признак за състоянието е отсъствието в скротума от време на време на единия или двата тестиса. Тестисите могат лесно да бъдат наместени с ръка надолу в скротума без това да причинява болка.


Как се диагностицира ретракцията на тестиса?

Ретракцията на тестисът се диагностицира от лекаря на базата на физикален преглед. Лекарят трябва да се увери, че не се касае за крипторхизъм (състоянието, при което тестисът не се спуска в скротума, а остава в слабините).


Как се лекува ретракцията на тестисът?

В повечето случаи прибиращият се тестис не е необходимо да бъде лекуван. Често той се спуска в скротума сам, без медицинска помощ. Повечето случаи на ретракцията на тестисът отминават сами преди момчето достигне пубертета. Малък процент от случаите на ретракция на тестиса могат да се превърнат в крипторхизъм, което изисква оперативно лечение.


Библиография:
Children's Hospital of Philadelphia. Retractile testicles
Cleveland Clinic. Retractile testicles
Weill Cornell Medicine: Department of Urology. Testicular retraction