Пак е ноември. През този месец всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. В тази статия ще ви разкажем за рака на тестиса и неговата връзка с репродуктивното здраве на мъжа.

 

Какво е "Movember"?Началото на това движение е през 2003 г., когато е основана Фондация "Movember" - глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве. През годините милиони хора са се присъединили към здравното движение на мъжете, като са събрани над 800 милиона евро и са финансирани над 1000 проекта, насочени към рака на простатата и на тестиса, психичното здраве и физическата активност на съвременния мъж.

 

Какво представлява заболяването рак на тестиса?


Ракът на тестиса е най-честото онкологично заболяване при млади мъже. Почти половината мъже с тази диагноза са под 35 години. Добрата новина е, че в огромния процент от случаите прогнозата след терапия е отлична. Както при всяко онкологично заболяване, така и при рака на тестиса, най-важна е ранната и правилна диагностика. 

 

Кои групи са предразположени към това заболяване?


Основен рисков фактор е състоянието крипторхизъм. Това е задържане на тестиса в ингвиналния канал вследствие на проблеми в неговия десцензус – слизането на тестиса в скротума. Този процес трябва да приключи вътреутробно и до момента на раждане, а ако не е протекъл правилно, да се направи операция за сваляне на тестиса и фиксирането му на дефинитивното място. Операцията се нарича орхидопексия и е желателно да се извърши не по-късно от 2-годишна възраст на детето. Преждевременно родените деца са по-често предразположени към крипторхизъм отколкото родените в срок. Освен това има фамилна обремененост, т.е. ако един мъж има брат или баща с рак на тестиса, неговият риск е по-висок. В съвременното общество, за жалост, социалните връзки са разкъсани дори на семейно ниво и хората много често не споделят здравословните си проблеми и с най-близките си роднини. 

 

Каква е връзката между рака на тестиса и инфертилитета при мъжа?


Връзката е двупосочна. От една страна, основното заболяване може да води до нарушаване на сперматогенезата в различна степен, което може да се проявява като инфертилитет – опити за забременяване и липса на бременност при партньорката. От друга страна, самото лечение може да бъде увреждащ фактор. Общоизвестен факт е, че както химиотерапията, така и лъчетерапията, могат да доведат до временен или постоянен инфертилитет.

 

Какво трябва да знае един мъж, когато му поставят тази диагноза?


Когато един мъж се среща за първи път с онкологичен проблем, цялото му съзнание е заето с борбата за неговия живот и на заден план, почти незабележими, стоят идеите за бащинство. Тук е мястото на лекаря, който трябва да обясни правилно, на разбираем език и с достоверни факти, какво може да се очаква от прогреса на заболяването, в какви срокове, какви са възможностите за лечение, какви са страничните ефекти от различните видове лечения върху сперматогенезата и, не на последно място, какво може да се направи за съхраняване на репродуктивните възможности. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Какви са възможностите за съхраняване на сперматозоиди?


Начинът за съхраняване на репродуктивните клетки на мъжа се нарича криоконсервация и представлява проста, евтина и надежна лабораторна процедура по обработка и замразяване на сперматозоидите за много дълъг период от време. В България тя се предлага на практика във всички лечебни заведения, които се занимават с ин витро оплождане. 

 

Тази процедура препоръчва ли се стандартно на мъжете с онкологичен проблем?


За съжаление, у нас няма практика в клиничните онкологични комисии да се включват специалисти по репродуктивно здраве на мъжа, които да съветват мъжете в конкретната ситуация кой е най-подходящия метод за съхраняване на техните репродуктивни възможности. Затова често се пропуска да се замразят спермапозоиди преди оперативното лечение, и особено преди химио- или лъчетерапия. Това в дългосрочен план крие много голям риск да лишим една част от мъжете да станат биологични бащи поради факта, че сме пропуснали да дадем правилните съвети в правилния момент. 

 

Има ли указание към лекарите за съхраняване на сперматозоиди при мъже с рак на тестиса?


Един добър стандарт по медицинска онкология би трябвало да съдържа и указания към лекарите за тези грижи за репродуктивното здраве, които са изключително важни за бъдещето на мъжа с рак на тестиса. В нашия медицински стандарт това не е включено, но в страните с добро здравеопазване съветите за съхраняване на сперматозоиди са включени от много години като елемент от добрата медициска практика. Затова често се срещам с пациенти, които след терапията нямат шансове да имат собствено дете и това създава емоционални проблеми и понякога води до раздяла на семейството. Нещо повече, дори нямат направена спермограма преди лечението и така не е ясно какво е било състоянието на сперматогенезата преди и след това. Което налага да правим допълнителни тестове, някои от които доста скъпи, за да разберем какво е увредило сперматогенезата – лечението, ракът на тестиса или има други причини за това, например генетични. Не е редно в 21 век, когато съвременната медицина предлага толкова много възможности, ние да не ги предоставяме на пациентите.