Експозиция на химикали

Eкспозицията на химикали при някои професии е свързана с развитието на рак на простатата. Такива вещества включват:

  • Кадмий – рискът от развитие на рак на простатата, свързан с експозицията на кадмий, изглежда се увеличава при дефицит на цинк в диетата;
  • Хербициди – по-новите изследвания разкриват връзка между експозицията на тези химикали и рака на простатата. Съществува поне 50% по-голям риск от развитие на рак на простатата при излагане на токсините, а раковите заболявания, които се появяват, са склонни да бъдат по-агресивни и е по-вероятно да метастазират;
  • Пестициди – мъжете, които прилагат пестициди или работят в производството на пестициди, могат да имат повишен риск от рак на простатата. Този повишен риск, според проучвания, се наблюдава предимно при мъже, които също имат фамилна анамнеза за заболяването (случай в семейството);
  • Дим – има редица различни съединения в дима, които могат да допринесат за повишен риск от рак на простатата при пожарникарите

Някои фактори на околната среда, които все още не са идентифицирани, също играят роля в развитието на рак на простатата.


 

Трябва да бъде отбелязано, че мъжете, които имат брат с рак на простатата, са с по-висок риск от развитие на заболяването, отколкото мъжете, които имат баща с болестта (и бащите, и братята се считат за роднини от първа степен). Това може да означава, че повишеният риск за пациент при наличие на заболял брат спрямо заболял баща се дължи на фактори на околната среда.


Дефицит на витамин D и излагане на слънце

Витамин D се държи като хормон в тялото и се произвежда в кожата при излагане на ултравиолетова светлина от слънцето. Вече е известно, че мъжете, които живеят в северните региони, са изложени на повишен риск от заболяването, отколкото мъжете в южните ширини и някои специалисти смятат, че този повишен риск е свързан с дефицит на витамин D.


Други изследвания показват, че високите серумни нива на витамин D могат да намалят риска от агресивен рак на простатата. За щастие нивата на витамин D могат да бъдат изследвани чрез обикновен кръвен тест и мъжете могат да говорят със своите лекари за прием на добавки, ако е необходимо.


Сексуална активност

Преди се е смятало, че мъжете, които са сексуално по-активни (имат повече еякулации на месец), са изложени на по-голям риск от рак на простатата. Тази теория се е основавала на тезата, че такива мъже са с повишен риск от болести, предавани по полов път, които може да причинят възпаление на простатата (простатит) и следователно това да доведе до рак, или че тези мъже имат по-високи нива на тестостерон (тестостеронът може да „подхранва“ растежа на рака на простатата).


Този мит е разенчан в няколко големи проучвания, според които мъжете, които имат повече еякулации на месец (21 в конкретното проучване), изглежда имат значително по-нисък риск от развитие на рак на простатата от тези, които имат по-малко (четири до седем или по-малко).


При рака на дебелото черво по-редките движения на червата са свързани с повишен риск от заболяването, вероятно защото токсините в изпражненията са в контакт с лигавицата на червата за по-дълъг период от време. Същият механизъм може да работи и при рака на простатата, при което по-малкото еякулации би могло да води до наличието на канцерогени, които са в по-продължителен контакт с тъканите в простатата.


Простатит

В някои проучвания хроничният простатит в резултат на полово предавани инфекции е свързан с повишен риск от рак на простатата. Други проучвания обаче показват противоречиви резултати и в момента изследването е неубедително.


Фактори, които погрешно са били свързвани с рака на простатата

Съществува голямо количество невярна информация относно други потенциални рискови фактори за рак на простатата, важно е обаче да бъде правена разлика между фактите и митовете:

  • Вазектомия – възможността вазектомията да е свързана с рак на простатата се обсъжда от известно време, въпреки че по-новите проучвания не откриват връзка между вазектомията и появата на рак на простатата;
  • Имуносупресия – наличието на компрометирана имунна система не е свързано с повишен риск от рак на простатата, но ракът на простатата, който е възможно да възникне, може да бъде по-агресивен;
  • Затлъстяване – мъжете с наднормено тегло или затлъстяване не изглежда да имат по-голям риск от развитие на рак на простатата, но повишеният индекс на телесна маса е свързан с тумори, които са по-агресивни и по-трудни за лечение.


Библиография:
American Cancer Society. Prostate Cancer Risk Factors
American Cancer Society. How family history affects prostate cancer risk
Krstev S, Knutsson A. Occupational risk factors for prostate cancer: a meta-analysis
Verywell Health. Causes and Risk Factors of Prostate Cancer