С какво се характеризира ракът на пикочния мехур при мъжете?

Когато става дума за онкологични заболявания на пикочо-половата система при мъжете, повече се обръща внимание на рак на простатата или рак на тестисите. Това, което много хора не осъзнават, е, че друга форма на злокачествено заболяване – рак на пикочния мехур – е четвъртото водещо злокачествено заболяване при мъжете, което далеч изпреварва рака на тестисите с честота от около шест към едно.

 


Симптомите на рак на пикочния мехур често се бъркат с други заболявания и могат да включват хематурия (кръв в урината) и често уриниране. Ако заболяването бъде диагностицирано рано, процентът на успеваемост на лечението, което може да включва операция, химиотерапия или имунотерапия, е висок. Като се има предвид и това, че рецидивите (повторената поява) на рака са често срещани.

 

Какви видове рак на пикочния мехур засягат мъжете?

Най-често срещаният рак на пикочния мехур е преходноклетъчният карцином, известен също като уротелиален карцином. Този вид рак на пикочния мехур е ограничен до най-вътрешната обвивка на пикочния мехур (известен като преходен епител). Тъй като преходният епител е с дебелина само няколко клетки, улавянето на рак на този ранен етап - когато се счита за неинвазивен - означава високи нива на успех на лечението.

 

Докато 70% от раковите заболявания на пикочния мехур са ограничени до преходния епител, други проникват по-дълбоко в стената на пикочния мехур. Тези, които включват подлежащия слой клетки, наречен lamina propria, се наричат мускулно-неинвазивни карциноми. Тези, които проникват още по-дълбоко в мускулите на стената на пикочния мехур, се класифицират като мускулно-инвазивни карциноми.

 

След като ракът се разпространи (метастазира) извън границите на пикочния мехур – най-често в лимфните възли, костите, белите дробове, черния дроб или перитонеума – той става по-труден за лечение и овладяване.

 

В допълнение към уротелиален карцином, други, по-рядко срещани видове рак на пикочния мехур при мъжете включват аденокарциноми, дребноклетъчни карциноми и саркоми. Тези видове рак се считат за необичайни и всеки представлява 1% или по-малко от всички случаи на рак на пикочния мехур при мъжете.

 

Какви са симптомите на рак на пикочния мехур при мъжете?

Ракът на пикочния мехур често е безболезнен. Най-значимият признак на злокачествено заболяване е видимата с просто око кръв в урината (известно като брутна хематурия или макроскопска хематурия), или кръв в урината, открита с кръвни или образни изследвания (микроскопска хематурия). Кървенето може да бъде постоянно или периодично. Въпреки че кръвта в урината може да бъде тревожен симптом, тя не означава директно наличие на рак, нито предсказва тежестта на злокачественото заболяване.

 

Признаците и симптомите на рак на пикочния мехур могат да варират в зависимост от размера и местоположението на тумора, както и стадия на заболяването. В допълнение към кървенето, други симптоми могат да включват:

  • Постоянно желание за уриниране (неотложно уриниране);
  • Често уриниране;
  • Болка в гърба или корема;
  • Загуба на апетит;
  • Необяснима загуба на тегло

Референции:
1. American Cancer Society. What is Bladder Cancer?
2. Harvard Medical School. Bladder cancer: Men at risk.
3. American Cancer Society. Bladder Cancer Signs and Symptoms.
4. Lotan Y, Choueiri TK. Patient education: Bladder cancer diagnosis and staging (Beyond the Basics)
5. Verywell Health. Bladder Cancer in Men Symptoms and Diagnosis