Поради рядкостта, с която мъжете страдат от рак на гърдата (случаите са по-малко от 1% от всички ракови заболявания на гърдата), засегнатите често се оказват с изключително ограничен съпорт в борбата си срещу болестта. Мъжете, страдащи от рак на гърдата, обикновено не намират място в клиничните проучвания, поради което основанията за предприемането на едно или друго лечение идват от онези проучвания, които са насочени към жените с рак на гърдата. Допълнително, болестта се диагностицира сравнително късно, когато състоянието е вече в напреднал стадий.

 

Четейки това, някой може да се запита: мъжете нямат гърди, как могат да развият рак на гърдата? Истината е, че мъжете нямат гърди като на жените. „Гърдите“ на един възрастен мъж наподобяват тези на момиче преди пубертет. Но докато при момичетата гръдната тъкан расте и се развива, при мъжете тя си остава така. И тъй като в двата случая говорим за гръдна тъкан, мъжете всъщност наистина могат да развият, макар и рядко, рак на гърдата.


 

Изключително необичайно е мъж под 35 години да развие рак на гърдата. Вероятността обаче за подобно състояние расте с възрастта, като най-засегнати се оказват 60-70 годишни мъже. Други рискови фактори включват: рак на гърдата при близък роднина от женски пол, облъчване на гръдния кош с радиация, разширяване на гърдите, познато като гинекомастия, в резултат на някои лекарства или хормонални лечения, прием на естроген, синдром на Клайнфелтер, цироза или заболявания на тестисите (паротит, орхит и др.).

 

Симптомите при мъжете са подобни на тези при жените. Повечето ракови заболявания на гърдата биват диагностицирани, след като човек открие бучка в областта на гърдите. Но за разлика от жените, мъжете са склонни да избягват по-честото ходене на лекар, докато не получат по-тежки симптоми, като например кървене от зърното. Тогава обаче ракът може да се е разпространил.

 

Същите техники, които се използват за диагностициране на рак на гърдата при жени, се използват и при мъжете: физически прегледи, мамография и биопсии. В този ред на мисли, обикновено се използват и същите лечения: хирургия, радиация, химиотерапия, биологична терапия и хормонална терапия. Основната разлика е, че мъжете с рак на гърдата реагират много по-добре на хормоналната терапия, тъй като около 90% от раковите заболявания при мъжете имат хормонални рецептори.