Простатитът представлява инфекция на простатата. Тя може да протича като възпалителен процес без индикации и симптоми за инфекция. Само около 5% до 10% от описаните случаи са резултат от бактериална инфекция. Едно е сигурно - това, че имате простатит, не ви прави по-податливи към развиетие на рак на простатата.

 

В действителност хроничният простатит е водеща причина за посещение на уролог при мъже под 50-годишна възраст. За хроничен простатит става дума, ако той продължава повече от 3 месеца.


 

Видовете простатит включват:

  • Остър бактериален простатит. Внезапно настъпваща бактериална инфекция, белязана от възпаление на простатата. Това е най-често срещаната форма на простатит и симптомите обикновено са тежки. Характерно за пациентите с остър простатит са: честите позиви за уриниране (особено през нощта), болка в областта на таза и гениталната област. Често болните се оплакват от гадене, повръщане, висока температура, втрисане и парене при уриниране.

Острият бактериален простатит изисква незабавно лечение, тъй като е възможно да се предизвикат усложнения от разнообразен характер, като например: инфекции на пикочния мехур, абсцес в простатата или да бъде напълно блокиран притокът на урината.

 

NEWS_MORE_BOX
  • Хроничен бактериален простатит. Състояние на повтарящи се инфекции на пикочните пътища, които оказват въздействие в определен етап и на простатната жлеза. Счита се, че инфекциозният процес е налице няколко години преди проявата на симптомите. Последните са сходни с тези при острия бактериален простатит, но протичат по-леко. Лечението обикновено включва антибиотична терапия за продължителен период от време (4-12 седмици), както и болкоуспокояващи.
  • Хроничен небактериален простатит - синдром на хроничната болка в областта на таза. Това е най-честата форма на заболяването и представлява около 90% от случаите. Състоянието се характеризира с болка в гениталната област за период от поне 3 от последните 6 месеца. Не се откриват бактерии в урината, но е възможно да имат други признаци на възпаление. Състоянието може да бъде объркано с интерстициален цистит (хронично възпаление на пикочния мехур).

Най-честите симптоми за протичащ процес на простатит са: чести позиви за уриниране, трудно уриниране, парене и болка, висока температура и треска.