Здравето е последното нещо, за което мъжете мислят, по време на еякулация. Всъщност цветът, консистенцията и мирисът на семенната течност ни помагат да следим нашето здраве.

 

Външният завършен продукт на спермата съдържа само около 10% от произведените сперматозоиди. В състава на семенната течност влизат още ензими, витамин C, калций, белтъчини, натрий, цинк и фруктоза.


 

Как изглежда семенната течност нормално?

 

Семенната течност нормално има вид на облачно бяла или сива течност. Характеризира се с желеобразна консистенция и мирис, подобен на хлор (макар че това може да варира при различните мъже). Средният обем на произведена семенна течност по време на еякулация варира между 2 и 5 ml.

 

Кръв в спермата - имам ли рак?

 

Кръвта в спермата (известна като хематоспермия) е тревожен симптом за всеки мъж, но рядко се касае за тежко заболяване. Най-честата причина за наличие на кръв в семенната течност се дължи на крехки кръвоносни съдове със слаби стени в зоната за съхранение на спермата. Това е напълно нормален процес и в рамките на 1 до 2 дни спермата трябва да върне нормалният си цвят. Ако този симптом продължава повече от няколко дни, това е възможно да бъде индикация за инфекция, травма или злокачествен процес (рядко) и е необходимо да се посети лекар.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 

Кога трябва да потърсим незабавно консултация с лекар - специалист?

 

Ако семенната течност придобие жълт или зелен цвят, това ще бъде неприятен белег, характерен за полово предавана инфекция. Появата на семенна инфекция е възможно да доведе до промяна в цвета, да изглежда и мирише неприятно. Други симптоми, характерни за полово предавани инфекции при мъжете, включват рани и мехури по половия член, болка и парене при уриниране, сърбеж и подуване. Въпреки това полово предаваните инфекции често протичат асимптомно.

 

А ако изобщо няма сперма?

 

Нарича се „сух оргазъм” - често характерен белег сред мъже, достигнали своя сексуален климакс. При повечето млади мъже това не е причина за безпокойство. Често това е резултат от повтарящ се оргазъм. Въпреки това при мъже, които са претърпели операция на простатата, лъчетерапия или други лечения в областта на простатата, това може да бъде признак за ретроградна еякулация.