Въпреки че връзките между цьолиакия и безплодие при жените са доста добре установени, съществуват много по-малко изследвания за връзката между цьолиакия и мъжкото безплодие. От оскъдните изследвания, които са направени, изглежда, че е възможно да има връзка между цьолиакия и мъжкото безплодие. Tочно както при жените, които страдат от заболяването, мъжете, които имат недиагностицирана цьолиакия, изглежда страдат от безплодие по-често от другите мъже.

 

Въпреки това, не всички проучвания показват такава ясна връзка, затова са необходими повече изследвания, преди лекарите да могат да кажат окончателно, че цьолиакията понижава мъжката плодовитост и дали диетата без глутен може да помогне при състоянието.


 

Мъжете с недиагностицирана цьолиакия изглежда имат много по-висок процент на анормална семенна течност, заедно с абнормни хормонални нива. По-конкретно, проучване е установило, че повече от 19% от мъже с цьолиакия са страдали от безплодие по време на техния брак и анализите на семенната течност са открили проблеми със структурата на сперматозоидите и способността им да се движат.

 

В допълнение, друго проучване е установило, че мъжете с недиагностицирана цьолиакия страдат по-често от андрогенна резистентност, което означава, че телата им не реагират правилно на мъжкия хормон тестостерон. Според изследванията андрогенната резистентност отразява цялостно разстройство на ендокринната система на мъжете, причинено от цьолиакия.

 

Проучвания върху цьолиакия и мъжко безплодие са установили, че характеристиките на сперматозоидите се подобряват, след като участващите мъже са били диагностицирани с цьолиакия и са преминали на безглутенова диета. Тези проучвания също така са установили, че нивата на хормоните са се върнали към нормата, след като мъжете са започнали безглутенова диета.

 

Следователно е възможно мъжете с цьолиакия, които преди това са страдали от безплодие, да се възстановят, след като започнат безглутенова диета, което често се случва при жени с цьолиакия. Повечето от проучванията върху плодовитостта при мъже с цьолиакия са извършени през 70-те и 80-те години на миналия век, което показва огромна нужда от актуализирана информация.

 

Референции:
1. Verywell Health. How Celiac Disease May Be Linked to Male Infertility
2. Freeman HJ. Reproductive changes associated with celiac disease
3. Zugna D et al. Celiac disease is not a risk factor for infertility in men