Жените не са единствените, които ги мъчат от време на време болки в зърната. Мъжете също могат да имат оплаквания от чувствителни зърна, както и от раздразнение, ожулване, кървене и други болезнени симптоми. Налице са няколко фактора, които принципно причиняват подобен дискомфорт при мъжете, и добрата новина е, че обикновено са предотвратими и лечими.

 

1. Дрехи


Триенето на дрехи в кожата по време на тренировки и бягане е една от най-честите причини за болки в зърната при мъжете, особено сред атлетите. Но дори да не сте активно спортуващ, дрехите могат да си останат източник на неприятно усещане. Памучените тъкани, които са по-групи по природа, а и химически обработени, могат да доведат до по-голяма чувствителност, проявена като пряка алергия или контактен дерматит. Ако мъжът има анамнеза за екзема или суха кожа, в такъв случай е по-вероятно да възникне подобен проблем.

 

2. Нараняване

Съществува риск от инфекция покрай практиките на самоподдържане в съответната област, например при използването на бръснач за отстраняване на окосмението в гърдите. Остриетата могат да доведат до порязване на зърното и увреждане на ареоларна тъкан, което от своя страна да стане причина за кървене и болка (тъй като тъканта се характеризира с много кръвоносни съдове и нерви).

 

3. Излишната мастна тъкан

Друг източник на болки в областта на зърната е гинекомастията - доброкачествено увеличаване на млечните жлези при мъжа, причинено от хормонален дисбаланс между естрогена и тестостерона. Състоянието е рядко сред възрастните мъже, но не е изключено. Освен чисто хормонални причинители, състоянието може да се стимулира от някои медикаменти за лечение на тревожност, като например Valium или Xanax. Не на последно място, някои лекари приписват гинекомастията на прекомерна употреба на алкохол заради фитоестрогените в напитката.

 

4. Кисти

Не е изключено мъжете да развият кисти, както и подлежаща инфекция на гръдната тъкан, ако зърната са сухи или ожулени, поради студено време или екзема в миналото. Това води до пукнатини и малки отвори в откритата кожа, което позволява на бактериите да проникнат в организма.

 

5. Рак на гърдата

Изключително рядък случай, който може и да не причини толкова болки, колкото повишена чувствителност, е ракът на гърдата. Симптомите в случая включват безболезнена бучка или удебелена тъкан. След като ракът се е разпространил, подуването може да се открие или под мишницата или при лимфните възли, или при ключицата. В екстремни случаи мъжете могат да развият рани, ако ракът е прекалено напреднал.

 

6. Болест на Пейджет

Болестта на Пейджет е рядка форма на рак, обикновено засягаща зърното и ареолата, причинявайки люспеста, корава или сърбяща кожа. Поради факта, че симптомите наподобяват други състояния, екзема например, заболяването може да бъде погрешно диагностицирано.