Преждевременната еякулация е често срещан сексуален проблем. Приблизително всеки един от трима мъже съобщават за преждевременна еякулация в даден момент от живота си.

 

Докато този проблем се среща рядко, не е причина за безпокойство. Въпреки това, може да бъде поставена диагноза преждевременна еякулация, ако:


 • Винаги или почти винаги еякулирате в рамките на една минута от проникването;
 • Не сте в състояние да забавите еякулацията по време на полов акт;
 • Чувствате се притеснени и разочаровани, в резултат на което избягвате сексуална близост.

Както психологическите, така и биологичните фактори могат да играят роля при преждевременната еякулация. Въпреки, че много мъже се чувстват неудобно да говорят за този проблем, но преждевременната еякулация е често срещан и лечим проблем.

 

Основният симптом на преждевременната еякулация е невъзможността да се забави еякулацията за повече от една минута след проникването. 

 

Проблемът обаче може да възникне във всички сексуални ситуации, дори по време на мастурбация.

 

Преждевременната еякулация може да бъде класифицирана като:

 • Първична (наблюдава се през целия живот, започва още с първия сексуален акт);
 • Вторична (придобита). Наблюдава се, когато сте имали предишни сексуални преживявания без проблеми с еякулацията.

 

Много мъже смятат, че имат симптоми на преждевременна еякулация, но симптомите не отговарят на диагностичните критерии. Вместо това тези мъже може да имат естествена променлива преждевременна еякулация, както и периоди на нормална еякулация.

 

Говорете с уролог, ако еякулирате по-рано отколкото нормално по време на повечето сексуални актове. Често мъжете се чувстват неудобно да обсъждат проблеми от такова естество с лекар.

 

Преждевременната еякулация е често срещан и лечим проблем. За някои мъже разговорът с лекар може да помогне за намаляване на притесненията относно този проблем. 

 

Например може да е успокоително да разберете, че случайната преждевременна еякулация е нормална и че средното време от началото на половия акт до еякулацията е около 8 минути.

 

Точната причина за преждевременната еякулация не е известна. Докато някога се е смятало, че проблема е само психологически, сега учените знаят, че преждевременната еякулация включва сложно взаимодействие на психологически и биологични фактори.

 

Психологическите фактори, които могат да играят роля, включват:

 • Ранни сексуални преживявания;
 • Сексуално насилие;
 • Депресия;
 • Притеснение;
 • Чувство за вина.

 

Редица биологични фактори могат да допринесат за преждевременната еякулация, включително:

 • Абнормни хормонални нива;
 • Абнормни нива на невротрансмитери;
 • Възпаление и инфекция на простатата.

Различни фактори могат да увеличат риска от преждевременна еякулация. 

 

Може да сте изложени на повишен риск от преждевременна еякулация, ако имате проблеми с получаването или поддържането на ерекция. Страхът от загуба на ерекция може да доведе до съзнателно или несъзнателно бързане по време на полов акт.

 

Емоционално или псхическо напрежение във всяка област от живота може да играе роля за преждевременната еякулация, ограничавайки способността ви да се отпуснете и да се фокусирате.

 

Преждевременната еякулация може да причини проблеми в личния ви живот, включително проблеми в отношенията и плодовитостта.

 

Често усложнение на проблема е стресът в отношенията. Също така преждевременната еякулация може да затрудни зачеването при двойки, които се опитват да имат бебе, ако еякулацията не се случи интравагинално.