Остеопорозата е състояние, при което костната тъкан се разгражда с по-бързи темпове, от тези, с които се изгражда нова такава. Сериозна загуба на костно вещество поради остеопороза се установява най-често при хора над 60-годишна възраст. Процесът на отслабване здравината на костите обаче започва много по-рано под влияние на различни фактори. Най-сериозен от тях е промяната в хормоналния баланс на тялото. Той е налице и при двата пола, затова да се асоциира рискът от остеопороза само с жените е погрешно.

 

Макар да не е сред типичните проблеми с мъжкото здраве остеопорозата трябва да се има предвид като заболяване, което засяга и тях. Проучване доказва, че ако мъжете по-често се изследват за остеопороза, броят на диагностицираните ще нарасне значително и ще е съпоставим с този при жените.


 

Според данните 1 от всеки 5 мъже на възраст над 50 години е застрашен от остеопороза. Причина за този неочаквано висок процент е големият брой рискови фактори, които предразполагат към разпространение на остеопорозата и сред мъжкия пол.

 

Генетичен фактор
Остеопороза се развива най-често и в най-ранна възраст при хора с вродена ниска костна плътност. Това състояние се предава по-наследство. Проучванията показват, че при наличие на човек с ниска костна плътност в рода, рискът от остеопороза сред наследниците му нараства значително.Повишеният риск от заболяването е факт и при жените, и при мъжете наследници.

 

Лош хранителен режим
Редовната консумация на по-киселинни храни и напитки (доматени сосове, плодови сокове, кафе) се отразява на киселинно-алкалния баланс на тялото. За да компенсира разликите, организмът извежда повече калций от костите. Това предразполага към остеопороза, а в случая двата пола са еднакво застрашени, независимо от възрастта. Допълнително нараства рискът при нерационален хранителен режим, когато не се консумират достатъчно храни, богати на калций.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Прекомерна физическа активност
Физическото претоварване също е сред факторите, повишаващи риска от остеопороза, типични за мъжкия пол. Колкото и да е полезна физическата активност, тя трябва да има граници. Най-висок риск от негативни последствия от нея има при мъжете, които не осигуряват на организма необходимото време за адаптация към по-натоварващия фитнес режим. Доказано е, че рязко повишаване на физическата активност и продължителен дефицит на калории активността на хормоните, които поддържат костната структура, намалява. С времето рискът от прекомерно намаляване на костната плътност нараства. Това е сравнително рядко явление, но е много типично за мъжете и е сред водещите причини за развитие на остеопороза при тях.

 

Допълнително рискът от остеопороза сред мъжете нараства вследствие на вредни навици като тютюнопушене и прекаляване с алкохола. Установено е, че тези фактори влошават усвояването на хранителните вещества, включително на важните за костите минерали калций, фосфор и магнезий.

 

Превенцията на рисковите фактори, коит оподлежат на такава, е важно за намаляване риска от остеопороза и при двата пола, при това не само в напреднала възраст.