Какво представлява криотерапия?

При криотерапия се използват изключително ниски температури за замразяване и унищожаване на раковата тъкан в простатата. Има няколко дългосрочни проучвания, които се фокусират върху криотерапията като лечение на рак на простатата.

 


Простатата е орган с размерите на орех, който се намира под пикочния мехур и обгражда уретрата – каналът, извеждащ урината от пикочния мехур. През уретрата също така преминава семенната течност от половите жлези (семенници). С напредване на възрастта, простатата понякога става обект на някои здравословни проблеми при мъжете. Един от тях е ракът на простатата.

 

Дори при ранна диагноза и конвенционално лечение, 30% до 40% от мъжете получават рецидив на рак на простатата. Това означава, че в много случаи пациентите се нуждаят от допълнително лечение. Някои специалисти смятат, че криотерапията е опция за лечение на рецидивиращ рак на простатата, особено ако първоначалната лъчетерапия не е унищожила достатъчно ракови клетки.

Как се извършва криотерапия?

При криотерапия много тънка метална сонда или игла се вкарва в простатната жлеза. Това става чрез разрез между ануса и скротума (перинеум). За да бъде предпазена уретрата от ниските температури при процедурата, може да бъде използван катетър за въвеждането на топъл физиологичен разтвор. Хирургът използва визуална информация, получена чрез ултразвуково изследване по време на процедурата. Замразяваща течност, като течен азот или по-често газ аргон, се вкарва през сондата в простатната жлеза. Ниските температури замразяват и унищожават раковата тъкан в простатата. Използвайки изображенията от ултразвука за идентифициране на раковата тъкан, хирургът може да ограничи увреждането на нормалната простатна тъкан.

Как криотерапията унищожава рака на простатата?

Всяка жива тъкан, независимо дали става въпрос за здрава или патологична, не може да понесе силен студ. Вкарването на газ азот или аргон в простатната жлеза бързо понижава температурата на тъканта, което води до образуването на ледени кристали и разкъсване на клетъчните мембрани. Това е последвано от увреждане на тъканите и в крайна сметка клетъчна смърт. След като раковите клетки са унищожени, белите кръвни клетки почистват мъртвите клетки и тъкан. Някои изследвания показват, че по време на този процес имунната система атакува раковите клетки, които все още са останали незасегнати.

Има ли предимства от използването на криотерапия за рак на простатата?

Съществуват малко дългосрочни проучвания върху криотерапия и рак на простатата. Някои специалисти обаче смятат, че този метод на лечение предлага няколко предимства пред хирургичното лечение и лъчетерапията (радиационната терапия). Тези предимства могат да бъдат особено забележими при рак на простатата в ранен стадий.

 

Например криотерапията е по-малко инвазивна процедура. Терапията може да бъде извършена с помощта на епидурална или спинална анестезия вместо обща анестезия. Това може да бъде от полза при възрастни мъже с рак на простатата. Лечението е възможно да бъде от полза и за мъже, които имат други заболявания като диабет, сърдечни заболявания или белодробни заболявания. Други предимства на криотерапията включват:

  • По-малко загуба на кръв;
  • По-кратък болничен престой (обикновено един или два дена);
  • По-кратък възстановителен период;
  • Много по-малко подуване и болка, отколкото при стандартна операция за рак на простатата.

Ако е необходимо, криотерапията може да бъде последвана от други конвенционални терапии, като лъчетерапия или хирургия.

 

В скорошно проучване, което проследява мъже с рак на простатата за период от 10 години, изследователите са стигнали до заключението, че криотерапията може да бъде толкова ефективна, колкото лъчетерапията и други обичайни лечения за рак на простатата.

Какви са рисковете от криотерапията за лечение на рак на простатата?

Експертите смятат, че понякога замразяващата течност не успява да убие всички ракови клетки. В резултат на това има вероятност ракът на простатата да се появи отново (рецидивира). Освен това е възможно да възникнат някои нежелани реакции при криотерапията. Тези нежелани реакции могат да включват:

  • Нараняване на уретрата и пикочния мехур;
  • Сериозни инфекции в резултат на нараняване;
  • Запушване на уретрата.

В допълнение, рисковете от криотерапията са подобни на другите лечения на рак на простатата, като:

Все още няма достатъчно категорични данни относно ефективността на криотерапията при лечение на рак на простатата. Някои експерти смятат, че криотерапията е възможно да бъде най-ефективна при повтарящ се рак на простатата, който е ограничен до простатната жлеза.

 

Референции:
1. American Cancer Society. Recurrent Prostate Cancer: Cryosurgery Offers 'Curative' Treatment
2. Prostate Cancer Institute. Cryotherapy for Prostate Cancer
3. National Cancer Institute. Prostate Cancer - Cancer Stat Facts
4. WebMD. Cryotherapy for Prostate Cancer Treatment