Простатитът е едно от най-често срещаните заболявания на половата система при мъжете. Представлява възпалителен процес, който най-често е причинен от бактерии.

 

Много лекарства, които се използват за лечение на простатит, съдържат коприва. Това лечение е известно от векове в цяла Европа. Корените на копривата са се използвали при различни уринарни инфекции, болки и парене при уриниране и т.н.


 

Коприва при простатит. Добро лечение ли е? Направени са редица проучвания, които потвърждават ефективността на копривата при простатит и други проблеми с простатата.

 

Учените твърдят, че копривата може да се използва както при различните видове простатит.
Практиката показва, че за лечението на бактериален простатит най-добър изход от лечението и дълготрайно повлияване на симптомите се постига чрез комбинирано лечение с антибиотик и хранителна добавка, съдържаща коприва.

 

Тези резултати се потвърждават от проведено проучване при мъже с хроничен бактериален простатит за потвърждение на ефективността на сау палмето, коприва, кверцетин и куркума сравнено с антибиотична терапия. Общо 143 доброволци били разделени на две групи. Едната група – 106 души получавали като лечение антибиотик и растително лекарство с коприва за 14 дни.

 

Втората група – 37 души били лекувани само с антибиотик. След един месец 89,6% от пациентите от първата група нямат никакви оплаквания, сравнено с 27% от групата, получавала само антибиотик. Шест месеца след проучването нито един от пациентите в първата група не съобщава за проблеми с простата, докато двама души от втората група отново развили простатит.

 

Проучване проведено с лечение с коприва и плацебо показва 81% подобрения при групата лекувана с коприва и само 16% подобрение при плацебо групата.

 

Употреба и странични ефекти на копривата. Дневната доза на екстракт от корени на коприва е 240 до 500 mg. Препоръчва се приемът на хранителните добавки с коприва да става след храна. Регистрирани са някои леки странични ефекти като: раздразнение на стомаха, обрив, задържане на течности. Потене и диария също са възможни. Като цяло екстрактът от коприва има добра поносимост.