Какво е L-аргинин?

L-аргининът е една от многото аминокиселини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Приемането му като добавка може да е от полза за сърцето и мускулите, въпреки това може да причини нежелани рекации от страна на стомашно-чревния тракт. Подобно на други аминокиселини, L-аргининът играе роля в производството на протеини. Тялото използва протеините за изграждането на мускули и възстановяване на тъканите.

 


L-аргининът също така се превръща в газ азотен оксид (NO) в тялото. Азотният оксид е важен за еректилната функция, защото помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и разширят, което позволява повече богата на кислород кръв да циркулира през артериите. Здравият приток на кръв към артериите на половия член е от съществено значение за нормалната еректилна функция.

Каква е ефективността на L-аргинина при еректилна дисфункция?

L-аргининът е изследван широко като възможно лечение на еректилна дисфункция и много други състояния. Резултатите сочат, че добавката, въпреки че като цяло е безопасна и се понася добре от повечето мъже, сама по себе си не може да помогне за възстановяване на здравословната еректилна функция. Световноизвестната американска клиниката Майо дава на L-аргинин степен C, когато става въпрос за научни резултати за успешно лечение на еректилна дисфункция. Въпреки това, L-аргининът често се комбинира с други добавки, които имат различни резултати при нарушението, те включват:

 

L-аргинин и йохимбин хидрохлорид

 

Йохимбин хидрохлорид, известен също като йохимбин, е одобрено лечение за еректилна дисфункция. Изследване през 2010 г. върху комбинацията от L-аргинин и йохимбин хидрохлорид показва обещаващ резултат. То показва обаче, че лечението е показано само при лека до умерена еректилна дисфункция.

 

L-аргинин и Pinus maritim

 

Въпреки, че L-аргининът сам по себе си може да не лекува еректилна дисфункция, комбинацията от L-аргинин и билкова добавка, която се базира на екстракт от кората на европейския бор (Pinus maritima), може да помогне при състоянието.

 

При проучване в Journal of Sex and Marital Therapy се е установило, че комбинацията на L-аргинин и тази хранителна добавка е помогнала на значителен брой мъже на възраст от 25 до 45 години с еректилна дисфункция да постигат нормална ерекция. Лечението също не причинява странични ефекти, които обикновено се появяват при някои терапии на еректилна дисфункция. Други съставки на добавката могат да включват екстракти от черупки на фъстъци, гроздови семена и кора от хамамелис.

Какви са нежеланите реакции от лечението на еректилна дисфункция с L-аргинин?

Като всяко лекарство или добавка, L-аргининът има няколко възможни странични ефекти. Те включват:

  • Повишен риск от кървене;
  • Нездравословен дисбаланс на калий в организма;
  • Промяна в нивата на кръвната захар;
  • Понижено кръвно налягане.

Необходимо е повишено внимание при прием на L-аргинин, ако в същото време се приемат и лекарства за еректилна дисфункция с рецепта, като силденафил или тадалафил. L-аргининът може да доведе до спадане на кръвното налягане, затова при ниско кръвно налягане или прием на лекарства за контрол на кръвното налягане, е необходимо да бъде избягван приемът на L-аргинин или да бъде потърсена консултация с лекар.

 

Референции:
1. Mayo Clinic. Arginine: Evidence
2. University of Michigan. Egbers R. (2007). How much do you NO?
3. Healthline. The Facts About L-Arginine Supplements and Erectile Dysfunction