След повече от 30 години на експериментални и клинични проучвания учените вече приключват с разработването на първия орален контрацептив за мъже. Почти. Проучването все още не е приключено, а продуктът предстои да бъде финално одобрен, но по всичко личи, че това ще стане скоро.

 

Очаква се първото противозачатъчно за мъже, което ще се приема през устата, да осигурява достатъчно висока защита от нежелана бременност. А ще има и едно изявено предимство – съставът и действието му са такива, че няма да провокира странични ефекти като намаляване на либидото, промени в настроението и др.


 

Иновативният мъжки орален контрацептив действа в двете най-важни насоки за предотвратявване на нежеланата бременност с едновременно запазване на сексуалните функции на мъжа незасегнати. При прием продуктът инхибира секрецията на гонадотропин за временно спиране производството на сперматозоиди. Същевременно се поддържа активността на андрогените (мъжките полови хормони), защото съставът на новия контрацептив включва вещества, които забавят метаболизирането на тестостерона и задържат кръвните му нива по-високи за по-дълъг период от време.

 

Засега се знае, че първият орален контрацептив за мъже ще се приема по схема, наподобяваща тази на противозачатъчните при жените. За да се поддържа защитата от нежелана бременност достатъчно висока, продуктът ще се приема ежедневно по програма, покриваща период от 28 дни. Резултатите от досегашните клинични проучвания за действието на иновативния мъжки контрацептив бяха представени на 25 март в Чикаго, САЩ, по време на стотната ежегодна среща на сдружението Endocrine Society – глобално сдружение, обедимняващо хиляди ендокринолози от цял свят.

 

Безопасността на продукта е доказана сред стотици мъже на възраст между 18 и 50 години. За момента той се означава с абревиатурата DMAU, докато не получи официално одобрение за пускане на пазара и евентуално – търговско наименование.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Разработването на DMAU бележи голяма стъпка към възможността нежеланата бременност да се избягва само с прием на орални контрацептиви от страна на мъжете. Това ще бъде огромно улеснение за всички мъже, които търсят алтернатива на локално прилаганите контрацептивни гелове или други средства, изискващи продължителна и неудобна употреба.

 

Очакват се резултатите от последните етапи на клинични изпитвания за доказване безопасността на иновативния контрацептив при продължителен прием. До няколко месеца те ще са известни. Скоро след това може да се сдобием с първо по рода си средство, което ще намали неудобството на жените да са единствения от двамата партньори, полагащ максимални усилия за избягване на нежеланата бременност.