Поставянето на стомашен байпас е сред най-предпочитаните оперативни намеси при случаи на сериозно затлъстяване. При този тип интервенция се изолира част от стомаха, чието съдържание заобикаля тънкото черво и хранителните вещества в него не се усвояват.

 

Като наложен метод за лечение на затлъстяване, поставянето на стомашен байпас се радва на повишено внимание отстрана и на жените, и на мъжете. Ново проучване обаче показва, че оперативната намеса, особено когато се прилага по метода, известен като Roux-en-Y, крие сериозен риск от стерилитет при мъжете.


 

Екип от болнично заведение в Сао Паоло, Бразилия, предвождан от учени от Харвардския медицински колеж, установява тревожните данни.

 

Проучването им показва, че 57% от мъжете, на които се поставя стомашен байпас като средство срещу затлъстяването, развиват стерилитет. Причина за него са необратимите нарушения в производството на сперма, които може да настъпят след операцията.

 

Затлъстяването отдавна се разглежда като един от основните фактори, провокиращи проблеми с плодовитостта при мъжете. Новото проучване показва, че и някои специфични методи за борба с този проблем също може да имат негативен ефект върху способността на мъжете да оставят потомство.

 

Проучването обхваща 80 мъже, разделени в 2 групи: мъже със затълъстяване, на които е поставен стомашен байпас и мъже със затлъстяване, които все още не са се подложили на процедурата. Като контрола са използвани мъже, без проблеми с теглото.

 

При всички групи са проследени нивата на най-важните за мъжката плодовитост витамини и микроелементи, хормоналните нива и качеството на спермата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Установени са 4 ключови закономерности при мъжете, подложили се на операция за поставяне на стомашен байпас:

  • Повишаване нивата на естрогените;
  • Намаляване нивата на цинк в кръвта;
  • Дефицит на витамин D;
  • Намалено количество жизнеспособни сперматозоиди в спермата;

 

И четирите фактора може да доведат до стерилитет при мъжете, а появата на всички тях се асоциира с промените, настъпили вследствие на хирургичната интервенция за поставяне на стомашен байпас.

 

Това кара учените да апелират към по-висока информираност на мъжете със затлъстяване преди пристъпване към въпросната процедура. Тя е широко популярна сред младите хора, страдащи от затлъстяване. Рисковете от нея трябва да се имат предвид, за да се избегне ранното увреждане на оплодителните способности при мъжете от тази група.