Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е заболяване, засягащо костите, като ги прави слаби и чупливи. Тъй като костите стават крехки, дори лекото огъване или кашляне могат да причинят фрактура (счупване на костта).

 


Жените са четири пъти по-предразположени да развият остеопороза от мъжете, но мъжете също могат да развият това състояние. До 70-годишна възраст мъжете настигат жените в степента на загуба на костна тъкан. Тъй като мъжете са по-възрастни, когато развиват остеопороза, фрактурите могат да доведат по-сериозни усложнения.


Кои са рисковите фактори за остеопороза при мъжете?

Загубата на костна тъкан при мъжете обикновено се случва по-късно в живота и напредва по-бавно. За разлика от жените, мъжете нямат период на бърза хормонална промяна, която да доведе до загуба на костна маса.


До 65- или 70-годишна възраст мъжете и жените започват да губят костна маса със същата скорост, а калцият, който е важен за здравето на костите, започва да намалява и при двата пола. Прекомерната загуба на кост в крайна сметка прави костите по-крехки и е по-вероятно те да се счупят.


Изследванията показват, че когато мъжете претърпят фрактури при остеопороза, те са повече изложени на риск от инвалидизация. Фрактурите от остеопороза най-често засягат бедрото, гръбначния стълб или китката.


Счупванията на тазобедрената става при по-възрастните мъже са по-опасни. Според проучванията една трета от фрактурите на тазобедрената става се появяват при мъже, като те са два пъти по-изложени на риск от смърт в рамките на една година след фрактура на бедрото.
Рисковите фактори за мъжете, които водят до загуба на кост и фрактури, включват:

  • Някои лекарства, като инхибитори на протонната помпа, антидепресанти, допаминови антагонисти, тиазолидиндиони и имуносупресори;
  • Хронични заболявания на бъбреците, белите дробове или стомаха или заболявания, които могат да променят нивата на хормоните;
  • Недиагностицирани ниски нива на тестостерон;
  • Нездравословен начин на живот като пушене, прекомерна употреба на алкохол, нисък прием на калций и заседнал начин на живот;
  • Напредване на възрастта;
  • Фамилна анамнеза (случай на остеопороза в рода)
  • Раса – белите мъже изглежда имат най-висок риск от развитие на остеопороза, въпреки това мъжете от всички етнически групи могат да развият състоянието.


Библиография:
NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases. Osteoporosis in men
Johns Hopkins Medicine. Osteoporosis: What you need to know as you age
Williams S, Daigle S, Weiss R, et al. Characterization of older male patients with a fragility fracture