Орхит е възпаление на тестиса. То се среща рядко като самостоятелно заболяване. Може да възникне при инфекциозни заболявания - грип, тиф, паротит. Възпалителни заболявания на уретрата, простатата и състояния след поставяне на катетър също могат да се превърнат в причина за орхит. По-рядко е възможно след травма на тестиса да възникне възпалителен процес.
 

Клинична картина

Тестисът е увеличен, уплътнен и болезнен. Скротумът е опънат, зачервен, оточен и болезнен. Не се установява промяна на семепровода и епидидима. Клинично заболяването протича остро с поява на силна болка в областта на тестиса и висока температура. Засегнатият се нуждае от лечение на легло, което продължава между 7 и 10 дни.
 
При нарушаване на кръвообращението на тестиса е възможно да се развие тромбоза на определен съд и това да доведе до инфаркт, а на по-късен етап и до гангрена на тестиса.
 

Лечение

Лечението е свързано с поставяне болния на легло. Провежда се лечение с антибиотици, антисептици, компреси, обезболяващи средства. При развит орхит терапията продължава до спадане на температурата, изчезване на болката и отзвучаване на възпалителните изменения.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
Бруцелозен орхит и епидидимит
Най-честото хирургическо усложнение при бруцелозата е орхиепидидимитът. Причинителят попада по метастатичен път в тестиса и епидидима. Най-често бруцелозният орхит е придружен от остро хидроцеле.
 

Клинична картина


Заболяването започва остро с повишаване на температурата.  Първо се развива орхитът, а впоследствие и епидидимитът. Скротумът е равномерно увеличен, оточен и зачервен. Тестисът и епидидимът са силно болезнени. Възпалителните промени продължават 1-2 седмици , а може и месеци.
 

Лечение

Лечението е консервативно. Прилагат се антибиотици и сулфамиди.