Какво представлява кистата на скротума?

Кистите са подобни на торбички структури в кожата, които обикновено съдържат течност, гной или газ. Кистите са сравнително често срещани и могат да възникнат навсякъде по тялото, включително скротума. За щастие скроталните кисти обикновено не са причина за безпокойство.

 


Повечето скротални кисти са безвредни и обикновено не изискват лечение. Въпреки това е важно мъжете да могат да идентифицират всички бучки по скротума или тестисите. Някои бучки в скротума може да се дължат на по-сериозни причини, които изискват лечение. Следователно, е препоръчително да бъде потърсена консултация с лекар при забелязване на бучка в областта на тестисите.

 

Скроталната киста обикновено се отнася до анормална торбичка с течност върху или вътре в скротума. Скротумът е част от мъжката репродуктивна система и представлява кожена торбичка, която се намира под пениса и съдържа и предпазва тестисите и ги поддържа на правилната температура за производство на семенна течност.

 

В допълнение към тестисите, скротумът покрива и епидидима (надсеменникът). Епидидимът е придатък на тестиса, който съхранява спермата и представлява силно нагънат канал с червеобразна форма, прикрепен към върха на семенника и задната му страна. Изпълнените с течност кисти на скротума са относително често явление и обикновено се срещат по-често при по-възрастни мъже.

 

Докато повечето скротални кисти са лечими и не са сериозни, те не са единствената причина за бучка на скротума, затова мъжете трябва да се консултират с лекар, ако забележат някакви бучки или необичайни симптоми около скротума.

 

Какви видове кисти на скротума има?

Скроталната киста най-често се оказва епидидимална киста или киста на мастната жлеза.

 

Епидидимална киста

Епидидималните кисти също се наричат сперматоцеле или сперматозоидни кисти. Тъй като сперматоцеле, освен течност, съдържа и сперматозоиди, тези термини леко се различават.

 

Епидидималната киста е изпълнена с течност затворена структура, водеща до подутина, която се развива в епидидима, когато течността не може да се оттича, вероятно поради запушване. Тези кисти са едно от най-честите състояния, които се появяват вътре в скротума, могат да варират по размер и като цяло не са болезнени.

 

Атером

Киста на мастната жлеза може да се появи навсякъде по кожата, включително скротума. Някои специалисти ги наричат епидермоидни кисти. Въпреки, че тези термини се различават и двете състояния могат да се появят на скротума. Мастните кисти съдържат бистра, мазна течност, докато епидермоидните кисти съдържат по-твърд материал.

 

Кистите на мастната жлеза се развиват поради запушване или увреждане на мастната жлеза. По подобен начин епидермоидните кисти могат да се появят след възпаление на космения фоликул.

 

Други причини за бучки в скротума

В допълнение към кистите, има редица други възможни причини за поява на бучка на скротума. Те могат да включват:

Какви са симптомите на кистата на скротума?

Скроталната киста често не предизвиква симптоми. Въпреки това понякога могат да бъдат изпитани следните оплаквания:

  • Усещане за тежест в скротума или тестисите;
  • Тъпа болка или дискомфорт, но не и остра болка;
  • Подуване около скротума;
  • Бучка върху или вътре в скротума, която може да варира по размер

Възможно е също кистата да се инфектира, което може да причини допълнителна болка. Някои кисти също могат да се спукат и да отделят гной. При поява на силна и внезапна болка в тестисите, това може да е признак за по-сериозно състояние, което може да изисква незабавно лечение.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Anatomy, Abdomen and Pelvis, Scrotum
2. Urology Care Foundation. Spermatoceles
3. National Health Service (NHS). Epididymal cyst
4. Healthy Male. Lumps in the scrotum