Броят на сперматозоидите в мъжкия еякулат корелира с оплодителната способност при мъжете – намаленият им брой в семенната течност е признак на подлежащ патологичен процес.

 

Според Световната Здравна Организация средният брой на сперматозоиди в един милилитър еякулат е повече или равен на 15 милиона. По-ниският от този брой се означава като олигоспермия, а липсата на сперматозоиди се означава като азооспермия. Лека олигозооспермия се счита при брой на сперматозоидите между 10 и 15 милиона на мл; умерена между 5 и 10 милиона/мл и тежка под 5 милиона/мл.


 

Олигоспермията може да бъде класифицирана като обструктивна и необструктивна в зависимост от етиологията си. Най-общо при обструктивната олигоспермия, сперматозоиди се произвеждат, но поради обтуриране на семенните пътища, те не достигат до крайния еякулат. При необструктивната олигоспермия, от друга страна, липсва адекватна продукция на сперматозоиди от тестисите. Обструктивната олигоспермия може да бъде конгенитална – например при конгенитална атрезия на vas deferens (семепровода), епидидимална обструкция, Много често причина за конгениталните обструкции на семенните пътища се оказва муковисцидозата. Това е автозомно-рецесивно заболяване, което се дължи на мутация в CFTR-гена, вследствие на което мукусът, продуциран от различните жлези се оказва силно сгъстен и обтурира различни лумени – наблюдава се обструкция на дихателните пътища, на семенните, на жлъчно-панкреасните и др. Придобитите обструкции могат да бъдат резултат от различни инфекции и травми. Необструктивната олигоспермия може да бъде свързана с нарушена продукция на тестостерон или фоликуло-стимулиращ хормон (FSH) от хипофизата. Сред най-честите причини за олигоспермия са:

 

Варикоцеле – това е състояние на дилатация на тестикуларните вени и е най-честата причина за обратим инфертилитет при мъжете. Патогенезата на олигоспермията при това състояние все още не е напълно изяснена, но се счита, че вероятната причина е нарушение в терморегулацията, което води до нарушения в продукцията на сперматозоиди.

 

Инфекции на пикочо-половия тракт и травми – при мъжете обикновено такива инфекции стават по-трудно, в сравнение при жените, поради по-голямата дължина на уретрата, което осигурява по-добро „миене” на тракта от инфекциозни причинители. Възникването на такива възпалителни процеси обаче (епидидимит, орхит и др.) от различни причинители (гонорея, E.coli и др.) или травма може да бъде причина за обструкция на семенните пътища и възникване на инфертилитет. При тези състояния също може да се стигне до автоимунен отговор и формиране на антиспермални антитела, които повреждат сперматозоидите.

 

Ретроградна еякулация – при нея семенната течност вместо да попадне в уретрата и да се евакуира, тя преминава ретроградно през вътрешния уретрален сфинктер и навлиза в пикочния мехур. Наблюдава се т.нар. „сух оргазъм”, при който липсва изобщо семенна течност или нейното количество е твърде малко. Причините за това състояние могат да бъдат свързани с употребата на някои медикаменти за лечение на хипертония и бенигнена простатна хиперплазия (алфа-блокери), невропатии (при диабет, Паркинсонова болест и др.), травми на гръбначния стълб, както и ятрогенни травми в уро-гениталната област.


Конгенитални хромозомни аномалии – различни конгенитални заболявания (синдром на Клайнфелтер, муковисцидоза, синдром на Картагенер) и др. могат да бъдат причина за обструкции и понижени нива на тестостерон.

 

Глутенова ентеропатия – причината за инфертилитет при това състояние не е напълно изяснена, но се предполага, че в основата стои малабсорбцията на витамин D и др. вещества. При поддържане на безглутенов режим може да се реверсибилира инфертилитетът.

Употребата на някои лекарствени средства – анаболни стероиди, химиотерапевтици и др. могат да повлият продукцията на сперматозоиди.

 

Екзогенните фактори на средата също могат да бъдат причина за олигоспермия – дълготрайното излагане на различни химични вещества (бензен, толуен, ксилен, хербициди, пестициди, органични разтворители, бои и много др.) могат да причинят нарушение в деленето на сперматозоидите. Излагането на високи дози радиоактивност може да доведе до трайна олигоспермия. Нарушената тестикуларна терморегулация също може да причини олигоспермия. Важно е поддържане на по-ниска от телесната температура на скротума – взимането на горещи душове, носенето на пристегнати дрехи и бельо и др. също може да наруши сперматогенезата. Други важни рискови фактори са тютюнопушенето и алкохолът.

 

От значение при изследване броя на сперматозоидите е абстинентният период, здравословното и емоционалното състояние на индивида. Скорошната еякулация или скорошното боледуване могат да дадат фалшив олигоспермален резултат.