В световен мащаб 1/3 от мъжете са обрязани. В Съединените щати тази процедура е изключително разпространена – над 75% от американците са обрязани.

 

Какво представлява обрязването? Това е процедура, при която кожичката (препуциум), която покрива главата на пениса се остранява. Манипулацията не е сложна, но се препоръчва да се извърши в болнични, а не в амбулаторни условия. Възстановяването след обрязване е сравнително кратко – между 2-3 и 10 дни. Колкото по-млад е пациентът, толкова по-бързо и лесно преминава постоперативният период.


 

Постоперативен период. Повечето специалисти предпочитат да извършват обрязването под пълна упойка. По време на анестезията се прави т.нар. Пенисвурцел блок и се влива парацетамол венозно. Чрез него пациентът е обезболен по време на операцията и до 3-4 часа след нея.

 

Следващите няколко дни може да се приемат обезболяващи от типа на Ibuprofen или Paracetamol, ако има нужда.

 

При бебета и малки деца се започва с премедикация с Midazolam. В рамките на 10-15 мин. детето е седирано, което позволява спокойната работа на екипа и минимален стрес за детето.

 

Защо се извършва обрязване? Обрязването се извършва по религиозни причини, за по-добра хигиена, поради медицински причини (фимоза – вторично срастване на препуциума с главичката на пениса).

 

Какви са ползите от процедурата? Основно хигиенни – пикочните инфекции при обрязаните мъже са значително по-рядко срещани, доказано е, че при тях заразяването със СПИН е по-трудно. По-ниска е вероятността от заразяване с други полово предавани болести – сифилис, гонорея, генитален херпес.

 

Влияе ли обрязването на сексуалния живот? Повечето мъже споделят положителна промяна в сексуалния си живот. Твърди се, че след обрязване продължителността на сексуалния акт се увеличава. Това се дължи на факта, че пенисът не е толкова чувствителен след като препуциумът е отстранен.

 

Жените изпитват повече удоволствие. 95 % от хетеросексуалните, обрязани мъже твърдят, че партньорките им са били много по-удовлетворени, от колкото преди процедурата. Хубавото е, че и доста жени отбелязват, че качеството на сексуалния им живот се е подобрило след обрязването на мъжете им. 2282