Мъжкият полов хормон се нарича тестостерон. Той се произвежда в тестисите. Нивата на тестостерон са важни за нормалното сексуално развитие и функциониране на мъжете.

 

По време на пубертета той спомага развитието на мъжки черти при момчетата като окосмяване по тялото и лицето, мускулна маса, развитие на вторичните полови белези.


 

Нивата на тестостерон намаляват с възрастта, така че е нормално при по-възрастните мъже стойностите му да са ниски.

 

Кръвните изследвания при някои по-млади мъже установяват ниски тестостеронови нива. В този случай говорим за дефицит на тестостерон. Асоциацията на Американските специалисти по урология приемат, че се касае за дефицит на тестостерон, при нива под 300 нанограма на децилитър при два последователни теста, извършени сутрин на гладно.

 

Трудно е да се каже колко мъже от популацията имат ниски тестостеронови нива, въпреки че като цяло данните сочат, че засегнати са около 2 на всеки 100 мъже.

 

Ниският тестостерон е по-често срещан при мъже с диабет или с наднормено тегло. Едно изследователско проучване е доказало, че около 30% от мъжете с наднормено тегло имат ниско ниво на тестостерон, в сравнение само с 6,4% от тези с нормално телесно тегло.

 

При някои мъже ниските тестостеронови нива могат да се дължат на случайно увреждане на тестисите, премахване на тестис поради карцином, химиотерапия или радиация, заболявания на хипофизната жлеза, инфекции, автоимунни заболявания.

 

По принцип, ако тестисите ви произвеждат по-малко тестостерон от нормалното, нивото му в кръвта ще спадне. Много от тези мъже са в застаряваща възраст или имат заболявания като затлъстяване, метаболитен синдром, който включва високо артериално налягане, високи нива на кръвна захар, високи нива на холестерол или приемат антипсихотици.

 

Има много признаци и симптоми при дефицит на тестостерон. Специфични симптоми са тези, които са по-вероятно или пряко свързани с това състояние, като например: липса на сексуално желание, намалена еректилна функция, загуба на окосмяване.

 

Американската урологична асоциация препоръчва клиницистите да провеждат скринингови тестове за тестостеронов дефицит при мъже с необяснима анемия, загуба на костна плътност, диабет, пациенти преди провеждане на химиотерапия или радиация на тестисите.

 

Един от основните методи за справяне с това състояние е тестостероновата терапия. В някои случаи като синдром на Клайнфелтер или при оперативно отстранени тестиси, травма, инфекция или друг подобен проблем, тя е силно препоръчителна.

 

Въпреки, че използването на този тип терапия при мъже с тестостеронов дефицит, дължащ се например на напредване на възрастта, диабет, инфекции и други подобни състояния не е желателно, поради наличието на странични ефекти. Въз основа на данни от редица клинични проучвания се установява наличието на висок риск от сърдечно заболяване и инсулт за някои мъже, провеждащи терапия с тестостерон.

 

Пациенти, имащи някои от изброените симптоми, могат дори да поискат тестостеронова терапия без дори да бъдат изследвани. Това действие не е полезно и определено не е в тяхна полза. Общото ниво на тестостерон трябва да се тества винаги преди започване на терапия.

 

 Обикновено има няколко различни начина на приложение на тестостерон: през кожата (трансдермално), чрез инжектиране, през устата (орално) или през носа (интраназално).

 

Важно е да знаете , че няма доказателства, свързващи тестостероновата терапия с карцинома на простатата, няма категорични доказателства, които доказват формирането на венозни съсиреци и терапията с тестостерон.

 

Не забравяйте, че всяко тяло е уникално и всеки организъм реагира различно на приложеното лечение. Ще е необходим редовен контрол на тестостероновите нива, препоръчително е лабораторни тестове да се правят на всеки 6-12 месеца.