Най-важните насоки за здравословен начин на живот след 50-годишна възраст до голяма степен се припокриват и за двата пола. Тук влизат в съображение здравословната диета, умерено покачване на килограми, както и достатъчната физическа активност. Сънят трябва да бъде поне в рамките на до 7-8 часа за денонощие, тъй като при редуцирането му са налице неблагоприятни ефекти върху различни органи и системи. Приемът на алкохол, според специалистите не трябва да надвишава едно питие на ден.


Следването на тези насоки повлиява благоприятно върху процеса на „остаряване“, който протича по-плавно и в добро здраве. Следването на гореизложените препоръки намалява риска от редица заболявания, като се започне от сърдечносъдовите, с основно значение на високото кръвно налягане, премине се през редица метаболитни заболявания – като захарен диабет и подагра. Дори мъжете, които досега не са спазвали тези указания, могат да се възползват от здравословните промени. Както казват никога не е късно да започнете да правите добри избори.


Физическата активност е най-добрият начин за мъже над 50-годишна възраст да подобрят здравето на сърцето, мускулната сила, гъвкавостта и баланса си. Физическата активност помага за намаляване риска от развитието на различни заболявания, включително и деменция.Специалистите препоръчват аеробни упражнения, включвайки тук ходенето, колоезденето и плуването.


Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност (бързо ходене) седмично и дейности за укрепване на мускулите (например вдигане на тежести) поне два пъти в седмицата.


Никога не е късно да се откажете от пушенето. Веднага след като пушачът се откаже, тялото започва да лекува „щетите“, причинени от дългогодишното тютюнопушене.

 

Пушачите, които се отказват от вредния навик забелязват, че могат да дишат по-лесно, имат повече енергия и бързо възвръщат намалените си усещания за вкус и мирис. В дългосрочен план отказът от тютюнопушене редуцира риска от инсулт, инфаркт и хипертония.


Профилактичните изследвания са друга важна препоръка към мъже над 50-годишна възраст, които позволяват откриване на заболявания още в ранните стадии – преди дори проявата на симптоми. Кои скринингови тестове са подходящи се определя и от фамилната анамнеза за конкретни заболявания, като значение имат още начинът на живот, както и минали заболявания.


Следва продължение...