Депресията и проблемите на съня са силно разпространени заболявания, които често са комбинирани с други медицински нарушения. При мъжете такива медицински нарушения са тясно свързани с редица урологични състояния като еректилна дисфункция и проблеми с простатата

 

В ново ретроспективно проучване, проведено от Калифорнийския университет, Ървайн, 124 пациенти, посещаващи клиники за мъжко здраве, са помолени да попълнят три урологични въпросника и четири неурологични, касаещи цялостното ментално състояние на изследваното лице. След това резултатите са оценени в допълнение с клиничната история на пациента и свързаните с него лабораторни стойности чрез унивариантен и многовариантен анализ. 


 

Ето какво показват и резултатите:

 

  • Проучването установява, че рискът от депресия и проблеми със съня са най-често срещани сред по-възрастните и сред тези, които се отличават с наднормено тегло или са имали "симптоми на долните пикочни пътища". 
  • Като допълнение към горните данни, други, засегнати от коморбидните състояния, са мъжете с хипогонадизъм - състояние, засягащо репродуктивната система, при което тялото не произвежда достатъчно мъжки полови хормони като тестостерон. 
  • Лека до тежка депресия е отчетена при 38,6% от групата.
  • 55,2% от изследваните лица са показали средно висок риск от сънна апнея (потенциално сериозно нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва), а при 18,1% се наблюдава умерено до тежко безсъние.
  • Резултатите също така показват, че около 22,5% от извадката имат високо кръвно налягане, 15% имат съдово заболяване и 13,3% имат диабет
  • Не на последно място, около половината мъже (47,9%) са изкарали умерено до тежко ниво във в въпросника за еректилна дисфункция, както и 2 от 5 (42,9%) във въпросника за симптомите на простатата.
NEWS_MORE_BOX

 

Урологичните проблеми са често срещани и докато някои просто идват и си отиват, много от тях са хронични и могат да засегнат качеството на живот на мъжа. Импликациите за медицинската практика обаче са също толкова важни, колкото и за мъжкото здраве.

 

"Уролозите не са специално обучени в медицината на съня или как да подходят към депресията“, отбелязват изследователите. Поради тази причина е нужно да се насърчава скрининг на мъжете, посещаващи клиниките за мъжко здраве.