Мъжете и жените се раждат с гръдна тъкан (млечни жлези и мазнини). Развитието на тези жлези (които не функционират при мъжете) и на самата тъкан на гърдата обикновено спира, когато момчетата достигнат пубертета. Въпреки това мъжете все пак са изложени на риск от състояния, засягащи гръдната тъкан.


Ракът на гърдата е много рядка причина за болка в гърдите при мъжете. Други причини могат да включват нараняване или доброкачествени заболявания на гръдната тъкан. А болката, която може да изглежда, че произхожда от гърдите, може да е свързана със сърцето или мускулите и сухожилията на гърдите.


Съществуват някои често срещани състояния, които причиняват болка в гърдите при мъжете. Такова състояние е некроза на мастната тъкан на млечната жлеза.Когато тъканите на гърдата са силно увредени - независимо от причината - автомобилна катастрофа, спортна травма или друга причина - тъканта може да умре, вместо да се възстанови. Когато това се случи, в гърдата може да се образува бучка или множество бучки. Кожата около бучката също може да изглежда зачервена или натъртена. Некрозата на мастната тъкан в гърдите е сравнително рядка при мъжете.


Физикалният преглед на гърдата може да бъде последван от ултразвук. Това е безболезнен и неинвазивен диагностичен метод от образната диагностика, който използва звукови вълни, за да създаде изображения на тъканите върху компютърен екран.  Некроза на мастната тъкан на млечната жлеза може да изглежда по различни начини на направените изображения от образната диагностика. В някои случаи лекарят може да не може да определи категорично дали в засегнатата зона има некроза на мастната тъкан или раково образувание.


Тогава лекарят може да назначи тънкоиглената аспирационна биопсия на бучката, за да определи дали тя е причинена от некроза или раково образувание.


Невинаги е необходимо лечение на некроза на мастна тъкан в гърдите. Бучката от мъртви клетки може да се разгради сама за период от седмици или месеци. Ако болката е силна, хирургичното лечение може да бъде опция за отстраняване на некротичната или мъртва тъкан.

 

Библиография:
Healthline. What Causes Breast Pain in Men?