Мъжкият хипогонадизъм – медицинско състояние, характеризиращо се с понижена функция на половите жлези (тестиси) и недостатъчно производство на тестостерон, а понякога и с неспособност да се произвежда семенна течност.
 
Състоянието, ако не е вродено, най-често се развива в следствие на заболяване, нараняване или инфекция. Един от най-явните симптоми е загубата на сексуално влечение (либидо). Загубата на интерес към полов контакт и мастурбация за по-дълъг период от време, както и липсата на еротични сънища и фантазии са причина за притеснение. Мозъчните области, които контролират сексуалното желание са изпълнени с тестостеронови рецептори – хормона им пасва съвършено по структура и служи за тяхната активация. Без тестостерон, обаче, няма какво да ги активира, няма стимулиране и възбуждане, което неминуемо води и до проблеми с ерекцията.
 
Добрите нива тестостерон поддържат анаболитната функция на мускулатурата – произвеждат се достатъчно протеини и се изграждат нови мускулни влакна. С падането на кръвния тестостерон, метаболизма се обръща към катаболитни процеси на разграждане, в които мускулните влакна стават първи жертви. Засилена мускулна слабост, по-бърза умора и видима загуба на мускулна маса трябва настъпват до 2 седмици след падане на хормоналните нива под нормата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Други тревожни признаци са: намален обем на тестисите и пениса, натрупване на висцерални мазнини (мазнини натрупвани около вътрешните органи), влошаване на паметта и концентрацията, нарушения в съня.
 
Ниските нива на тестостерон при мъжа могат да имат множество прояви, като изброените в този текст не са самодостатъчни за диагноза – необходими са поне два кръвни теста, които да демонстрират хормонална концентрация под 300 нанограма/децилитър. Това е важно да се знае, понеже много от вредите, причинени от нисък тестостерон са обратими или контролируеми с тестостеронова терапия.