Простатитът е възпалителен процес на простатната жлеза, проявяваща се с различна симптоматика. Разглеждат се остър и хроничен простатит. Те се обединяват от това, че при тях се доказва конкретен причинител за възпалението на жлезата.

 

С какво се характеризира острият простатит?


 

Острият простатит е заболяване на младата възраст. Характерна е за периода на активен полов живот ( от 30- до 45-годишна възраст). Като основни причинители на инфекцията се определят Escherichia coli, Proteus mirabilis, бактерии от род Enterobacter и всичкиостанали микроорганизми, отговорни за повечето инфекции на уринарния тракт.

 

Какви са симптомите на пациентите с остър простатит?

 

Симптомите на пациентите обикновено се свързват както с нарушения предизвикани от самия възпалителен процес, така и от нарушения, свързани с проблемно уриниране и задръжка на урина. Налице са:

  • Чести позиви за уриниране;
  • Висока температура;
  • Болка при уриниране,
  • Болки в областта на малкия таз и половите органи;
  • Намалена струя на урината;
  • Болезнена ерекция и/или еякулация

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как протича хроничният простатит и какви могат да са усложненията от него?

 

Говорим за хроничен простатит тогава, когато инфекцията на простатата продължава повече от 3 месеца. Протича бавно, докато лечението му протича дълго и трудно.

 

Кога може да се развие хроничен простатит?

 

Най-често той е резултат от нелекуван остър простатит.Това е в резултат от неадекватното отстраняване чрез лечебната терапия на инфекциозният причинител.

 

От какво се оплакват пациентите?

 

Симптомите при хроничния простатит не се различават толкова съществено от тези при острия. Най-често болните от хроничен простатит се оплакват от парене или болка при уриниране, болка в областта на пикочния мехур, тежест в тестисите и нерядко налице се появява и симптома на „преждевременното свършване”. Последният се характеризира с това, че мъжете свършват прекалено бързо или не могат да контролират своето изпразване.