Витамините имат ключова роля не само за поддържането на живота, но и за създаването на нов такъв. Можем да откроим няколко ключови витамина с незаменимо значение за плодовитостта при мъжете, чийто дефицит доказано може да провокира безплодие.

 

Витамин В9
Известен и като фолиева киселина, витамин В9 е най-важният витамин за мъжката плодовитост. Малко известен факт е, че след постъпването й в организма фолиевата киселина се трансформира във фолат - много по-удобната за усвояване от клетките форма на витамин В9. Затова при нужда от допълнителен прием, по-добре е да се търсят продукти, в които витаминът е включен под формата на фолат.


 

Хронично ниските нива на витамин В9 повлияват негативно плодовитостта на мъжа в 2 аспекта. От една страна недостигът на витамин В9 води од намаляване количеството на жизнеспособните сперматозоиди в семенната течност. От друга страна, е налице повишен риск от увреждане на генетичния материал на половите клетки. И в двата случая дефицитът на фолиева киселина влошава качеството на спермата и повишава риска от безплодие при мъжа.

 

Витамин С
Като мощен антиоксидант витамин С също има важна роля за плодовитостта на мъжа. Неутрализирането на свободните радикали намалява риска от клетъчни увреждания на предшествениците на зрелите сперматозоиди в процеса на сперматогенеза. Освен това витамин С повлиява и подвижността на сперматозоидите. Доказано е, че с редовен прием на витамин С само в рамките на 2 месеца може да се постигне сериозен напредък при мъже, при които безплодието се дължи на влошена подвижност на половите клетки.

 

Клинични проучвания, проведени обаче засега само в лабораторни условия, показват, че редовният прием на витамин С може да повлияе добре и на секрецията на тестостерон, допълнително стимулирайки мъжката фертилност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Витамин Е
Това е най-често асоциираният с мъжката плодовитост витамин. В над 65% от случаите на безплодие при мъже се установява хроничен дефицит на витамин Е.

Той изпълнява важна роля при зреенето на сперматозоидите и при оформянето на морфологичните особености, подсигуряващи тяхната подвижност. Доказано е, че при оптимален прием на витамин Е може да се повиши подвижността на сперматозоидите с 5% и да се постигне 10% по-висок шанс за успешно зачеване.

 

Дефицитът на определен витамин е сред най-честите и най-лесни за неутрализиране причини за безплодие при мъжете. Затова редовното набавяне на витамини В, С и Е се прпеоръчва като първостепенна превантивна мярка при мъже, които искат да поддържат плодовитостта си с годините.

 

Като допълнително средство за повишаване на позитивния ефект се препоръчва и редовният прием на коензим Q10 и на микроелементите с ключово значение за мъжката фертилност – селен, цинк, желязо, калций.