Често срещаните проблеми с простатата включват възпаление на жлезата – простатит, доброкачествена простатна хипертрофия (ДПХ) и рак на простатата.

 

Простатата е жлеза с форма на орех, която е част от половите органи на мъжа. Тя произвежда секрет, който преминава в спермалната течност. Простатният секрет е от особена важност за плодовитостта на мъжа. 


 

Всеки мъж може да развие проблем с простатата. Простатитът може да засегне мъже от всички възрастови групи, но най-често се среща при мъже под 50 години. Доброкачествена простатна хипертрофия е най-често срещания проблем при пациенти над 50 години.

 

Мъже под 40-годишна възраст рядко имат симптоми на доброкачествена простатна хипертрофия. Броят на засегнатите нараства с напредване на възрастта.

 

Симптомите на проблем с простатата могат да включват проблеми с уринирането и контрола на пикочния мехур. Това включва често уриниране, слаба струйка, болка или парене по време на уриниране. Може да забележите и промяна в цвета и мириса на урината. Може да имате и болка по време на уриниране или след еякулация.

 

Заболявания на простатата могат ли да доведат до други проблеми?

Да, може да доведат до проблеми по време на полов акт, инфекции на пикочните пътища, чувство на стрес поради хронична болка или бъбречна недостатъчност.

 

Лечението зависи от вида на проблема, който имате. Ако страдате от хроничен простатит, лечението цели намаляване болката, дискомфорта и възпалението. Прилагат се лекарства, наречени алфа-блокери, които целят отпускане на гладката мускулатура. Много често се препоръчват топли вани, упражнения за релаксация и физиотерапия.

 

Бактериалният простатит се лекува с приложение на антибиотици. Обикновено лечението не отнема много време. Към антибиотичната терапия, лекуващият лекар може да препоръча промени в начина на хранене и приема на повече течности.

 

Доброкачествената простатна хипертрофия може да се лекува по няколко начина: чрез промени в начина на живот, медикаментозно или оперативно.

 

Ако симптомите не създават особен дискомфорт, може да изберете да живеете с тях, вместо да приемате лекарства или да се подложите на операция. Трябва обаче да провеждате редовни прегледи, за да сте сигурни, че състоянието не се влошава.

 

Промените в начина на живот включват прием на по-малко течности преди лягане, избягване приема на течности, съдържащи кофеин или алкохол, избягване на медикаменти като диуретици или такива за лечение на хипертония.

 

Медикаментозната терапия включва лечение с алфа-блокери. Те отпускат мускулите на простатата и пикочния мехур, подобряват потока на урина и намаляват симптомите на доброкачествена простатна хипертрофия. Алфа-блокерите не намаляват размера на простатната жлеза.