Мъжката полова система включва тестисите, надсеменник, семепровод, семенни мехурчета, простатна жлеза и копулативен орган – пенис. Пенисът или още половият член служи както за осъщестяване на осеменяването, така и за уриниране (през него преминава уретрата, която излиза от пикочния мехур и отвежда урината навън). Терминът пенис произлиза от латинската дума penis - което се превежда като „опашка”.


Мъжкият полов член се състои от три части – корен, тяло и глава. Коренът е неговата най-задна част, който напред продължава в тялото на пениса – corpus penis и завършва с главичка. Тя има заоблена форма и се разширява в периферията си.


Пенисът е богат на нервни окончания. Те имат отношение към ерекцията, която е необходима за осъществяване на копулацията – половия акт. Сред бозайниците човешкият пенис е с най-големи размери спрямо тези на тялото.Тялото на пениса се състои от две пещеристи и едно спонгиозно (гъбесто) тяло. Тези структури имат основно значение за осъществяването на ерекция. Гъбестото тяло се намира от долната страна на пениса, а в горната му част – успоредно се разполагат двете пещеристи тела. Дисталната (крайна) част на гъбестото тяло формира главата на пениса. Тя от своя страна е покрита с кожна гънка, наречена препуциум, захванат за главата чрез т. нар. „юздичка” или френулум. Изтеглянето назад на тази кожна гънка води до оголване на главата на пениса.


NEWS_MORE_BOX


По вътрешната повърхност на препуциума се намират т. нар. жлези на Тисон, които са най-гъсто разположени в областта на юздичката. Тези жлези отделят секрет със специфична миризма и заедно с излющените епителни клетки формират смегмата.


През гъбестото тяло преминава уретрата, която се отваря на повърхността на главата на пениса. Уретрата представлява и общ канал, по който преминава урината и се изхвърля спермата при еякулация.


По време на пубертета пенисът, заедно с тестисите започват да се развиват с по-бързи темпове, като обичайно до 17-18-годишна възраст този растеж завършва.


За средни стойности на дължината на пениса, във въздбудено състояние, се приемат около 14 см. Приблизителната средна обиколко на пениса е в рамките на 12 см.