Органите, които формират половата система при мъжа се разделят на двe групи, според своята локализация – външни (пенис и скротум) и вътрешни (тестиси, надсеменници, семепровод, семенни мехурчета, простата).


Основна функция на мъжката полова система е осъществяване участието на мъжа в размножаването и съответно обезпечаване процеса на оплождане на яйцеклетката. С основно значение са тестисите – семенниците, които се разполагат извън коремната кухина, което условие осигурява размножаването и зреенето на сперматозоидите.


Тестисите са чифтен орган и се разполагат в скротума, който представлява изтлачване на предната коремна стена. По задния ръб на всеки тестис преминава т. нар. надсеменник, чиято роля е провеждане на сперматозоидите към семепровода, който от своя страна има директна връзка с уретрата.Тестисите от гледна точка на своята функция имат роля в производството на сперматозоиди. Освен това в тях се произвежда мъжкият полов хормон, което позволява тестисите да бъдат разглеждани и като жлези.


Семенните мехурчета също представляват чифтен орган. Те се разполагат зад пикочния мехур и тяхната функция е образуването и отделянето на гъст секрет с алкално pH, който освен това е богат и на фруктоза.


Простатната жлеза се разполага непосредствено под шийката на пикочния мехур. Тя също произвежда секрет (богат на кисела фосфатаза). Този секрет е част от семенната течност.


NEWS_MORE_BOX


От тестисите започва система от отводни пътища, които провеждат и складират сперматозоидите. Образуваната семенна течност се излива в началната част на пикочния канал – откъдето пътя на семенната течност и урината става един.


По време на изхвърляне на семенната течност към нея се добавя и секретът на няколко жлези – простатна, семенни мехурчета, булбо-уретрални жлези.


Пенисът спада към външните полови органи. Той може да бъде разделен на три части - корен, тяло и главичка. Функцията на пениса е на копулативен орган – чрез него се осъществява депонирането на семенна течност във влагалището. 1990