При хоспитализирани мъже с COVID-19 се установява ниско ниво на тестостерон при тези от тях, които прекарват по-тежко заболяването или завършват летално.


Проучването, проведено в Милано по време на първата вълна на коронавирус през 2020 г., установява, че колкото по-ниски са нивата на тестостерон, толкова по-голяма е вероятността пациентите от мъжки пол да се нуждаят от интензивно лечение, да бъдат интубирани или престоят им значително да се удължи. Процентът на смъртни случаи при тях е с до шест пъти по-висок.


Резултатите ще бъдат представени на конгреса на Европейската асоциация по урология, който се провежда тази седмица от 8 до 12 юли.Професор Андреа Салония и колегите му от Университетската болница „Сан Рафаеле“ в Милано сравняват 286 мъже пациенти с COVID-19, пристигнали в спешното отделение, с 305 здрави мъже доброволци, които са посещавали болница за даване на кръв между февруари и май 2020 г.


Екипът измерва нивата на няколко полови хормони, включително тестостерон както при пациентите, така и при доброволците. Тестостеронът се измерва в наномоли на литър (nmol /l) и стойност от 9,2 или по-малко се счита за праг на нисък тестостерон, наречен хипогонадизъм.


Почти 90% от пациентите са имали тестостерон под това ниво, в сравнение с едва 17% от здравите доброволци. Освен това, нивата на тестостерон при пациентите също са значително под прага, средно около 2,5 nmol / l.


Пациентите, които са имали леки симптоми или са били приети в болница, са имали малко по-високи нива на тестостерон (между 3-4 nmol / l), отколкото тези, приети в отделение за интензивно лечение, или тези, които са починали от болестта (само 0,7-1,0 nmol / l).


Дори когато се вземат предвид възрастта, предшестващите заболявания и индексът на телесна маса, разликите в хормоналните профили и клиничните резултати все още остават същите – зависими от нивата на тестостерона.


Тъй като екипът не разполага с данни за нивата на тестостерон при пациентите, преди да се заразят с COVID-19, те не могат да кажат със сигурност дали ниският тестостерон е от дълго време или е причинен от влошилото се общо състояние, причинено от SARS-CоV2 вируса.


Други изследвания обаче показват, че някои рецептори за вируса, включително ензима TMPRSS2, са свързани с мъжки хормони и че вирусът намалява броя на клетките на Leydig в тялото, които произвеждат тестостерон.


Източник:
Men with low testosterone more likely to die from COVID-19 (medicalxpress.com)

Scientific Programme - 36th Annual EAU Congress (uroweb.org) - European Association of Urology