Изглежда сякаш е суета, че мъжете харчат милиони за лечение на своя косопад. В действителност значително малък брой от формулите за лечение на косопад при мъжете са ефективни. Като се има предвид, че всеки трети мъж е застрашен от оредяване на косата на възраст около 35 години, то преминаването през различните опции за лечение на косопад не е най-доброто решение.  Някои момчета започват да оплешивяват дори преди да навършат 21 години.
 
 

Какъв е начинът да се предотврати преждевременното оплешивяване?

Търсите начин да се справите с нежеланата загуба на коса? Основното действие на лекарствата срещу косопад е свързано с намаляване на нивото на дихидротестостерона. Опитите показват, че при по-голяма част от мъжете това води до намаляване на косопада. Дори напротив често се постига положителен ефект, изразяващ се в повторен растеж. Веднъж обаче започнете ли лечение, не го прекратявайте, защото желаният ефект ще изчезне.
 
Ако имате здрава коса е необходимо да приемате някои вещества, които ще предотвратят преждевременната ѝ загуба. Например доставянето на организма на повече протеини. Разбира се, не в прекалени количества. Те ще помогнат на вашата коса да расте значително по-бързо. Самите протеини са част от структурата на косъма, липсата им предразполага към по-лесното му късане. Друга важна съставка е консумацията на големи количества вода. Това ще доведе до пречистване на организма от токсини и по-бърз растеж на косата.
 

Какво влияние оказва начинът на живот по отношение растежа на косата?

Здравословното хранене и менталното здраве са основен фактор, който може да ви предпази от оплешивяване. Пържените храни, сладкишите, алкохолът, високата консумация на захар, продукти без захар често съдържащи изкуствени подсладители, оказват негативно влияние върху косата и задълбочават проблема.
 
От друга страна, храни богати на витамини са полезни за предотвратяване на риска от оплешивяване. Консумацията на месо и млечни продукти доставя на организма протеини и витамин B12. Картофите и бананите са богати на витамин B6, докато бадемите и слънчогледът съдържат витамин E.
 
Една от хипотезите за косопад при мъжете се дължи до голяма степен на стреса. Не допускайте да управлява живота и здравето ви. Проявяването на физическа активност, тренировки и сън ще помогне за неутрализирането на този неблагоприятен фактор. Изключително важно е и отстраняването на високо токсичните цигари, алкохол и консумация на кафе.
 

Трансплантация на коса?


Това може да е добра идея. Със сигурност поне присаждането на коса е много по-добра идея от перуката. Трансплантацията на коса води до трайно възстановяване на фоликули в оплешивели или оредели области на главата. Здравите фоликули се взимат от други части на тялото, най-често от гърба или странично на главата. Това става най- често чрез премахване на една единствена ивица от кожа или коса, или премахване на фоликулите един по един индивидуално.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Броят на присадките зависи от пациента и размера на зоната, която се лекува. Стандартното извършване на трансплантация на коса обикновено включва между 1000 и 3000 присадки.
 

Лазерна терапия - работи ли?

Ниското ниво лазерна терапия често се използва за лечението на генетични форми на косопад. Лазерното лъчение стимулира множество биологични процеси, необходими за ефективното функциониране на клетките. Подобно на повечето обикновени лампи, лазерите произвеждат лъч светлина, но с абсолютно точно определена дължина на вълната. Това гарантира по-ефективно лечение на косопада. Всеки човек има на скалпа около 100 000 фоликули, които са в пасивно състояние.
 
Това е резервна коса, която при определени условия може да се събуди и да порасне. Ако не бъдат създадени нужните условия, този "резерв" може и да остане неползван цял живот. Лазерът стимулира тялото да използва своите вътрешни ресурси, като "събужда" фоликулите, които се намират в латентно състояние и така стимулира растежа на нова косата.