Има много възможности за лечение на доброкачествената простатна хипертрофия. Вие и Вашият лекуващ лекар заедно ще решите кое лечение е подходящо за Вас.

 

Леките случаи по начало може изобщо да не се нуждаят от лечение. В някои случаи минимално инвазивните процедури са добър избор, а понякога комбинацията от няколко типа лечение работи най-добре.


 

Често доброкачествената простатна хипертрофия изисква само активно наблюдение. Това означава, че ако Ви е поставена диагноза доброкачествена простатна хипертрофия ще са необходими редовни посещения при уролог. Той ще наблюдава дали заболяването прогресира и до каква степен симптомите са контролирани. Активното наблюдение е най-добре да се прилага при мъже с леки до умерени симптоми.

 

Медикаментозната терапия включва лечение с алфа-блокери. Те отпускат мускулите на простатата и пикочния мехур, подобряват потока на урина и намаляват симптомите на доброкачествена простатна хипертрофия. Алфа-блокерите не намаляват размера на простатната жлеза.

 

Мъжете с умерени до тежки симптоми на доброкачествена простатна хипертрофияса подходящи за лечение с алфа-блокери. Страничните ефекти могат да включват замаяност, умора и проблеми с еякулацията. Едно предимство на алфа-блокерите е, че започват да действат веднага след приложението си.

 

Друга група медикаменти, които се използват за лечение на доброкачествена простатна хипертрофия са инхибиторите на 5-алфа редуктазата. Те блокират производството на дехидротестостерона, мъжки хормон, който може да се натрупа в простатата и да причини хипертрофия. Те свиват простатата, увеличават притока на урина и намаляват риска от усложнения.

 

Страничните ефекти включват дисфункция на простатната жлеза и намалено либидо. Необходимо е да не прекъсвате приема на медикаментите от тази група, за да предотвратите връщането на симптомите.

 

При комбинирана терапия се използват заедно алфа-блокер и 5-алфа редуктазен инхибитор.

 

Мъжете с по-напреднала хипетрофия са добри кандидати за такъв тип лечение. Алфа-блокерите и 5-алфа редуктазните инхибитори могат да работят по-добре заедно, отколкото всяко лекарство самостоятелно. Те подобряват симптомите и предотвратяват влошаването на доброкачествената простатна хипертрофия.

 

Подходящи за провеждане на минимално инвазивно лечение са мъже, приемали медикаментозна терапия без особен резултат или такива със следните симптоми:

  • Слаба струйка урина;
  • Напрягане, за да започне уринирането;
  • Запушване на пикочните пътища;
  • Камъни в пикочния мехур;
  • Хематурия;
  • Непълно изпразване на пикочния мехур;
  • Кървене от простатата.

Възстновителният период обикновено не отнема много време. Временни нежелани реакции след процедурата могат да включват хематурия, парене при уриниране, често уриниране, внезапни позиви за отделяне на урина, инфекции на пикочните пътища и по-рядко- еректилна дисфункция или ретроградна еякулация ( т.е. семенната течност попада в пикочния мехур, вместо навън през пениса).

 

Видове мини-инвазивни процедури могат да бъдат:

  • Лифтинг на простатната част на уретрата – използват се малки импланти в простатата. Тези импланти повдигат и компресират уголемената простата, така че тя вече не блокира уретрата. Тази процедура отнема по-малко от час. Повечето пациенти виждат подобрение на симптомите в рамките на около 2 седмици.
  • Термотерапия с водни пари – това лечение използва водна пара, за да унищожи клетките на простатата, притискащи уретрата. Освобождаването на топлинна енергия причинява бърза клетъчна смърт, след което естественият оздравителен отговор на организма разгражда и премахва мъртвите тъкани. Това води до намаляване размера на простатата.
  • Катетаризация – в този случай се иизползва тръба, наречена катетър за оттичане на урината. Катетрите могат да се поставят през уретрата или чрез малка пункция над срамната кост в пикочния мехур. Резултатите са временни, а страничните ефекти могат да бъдат инфекции на пикочните пътища.