Андрогените, които се продуцират от тестисите и надбъбречните жлези, играят основна роля за мъжката сексуална и репродуктивна функция. Адекватната андрогенна синтеза в неонаталната и след това в пубертетна възраст е от особена важност за развитието на мъжките полови органи – тестиси, простата и пенис.
 
Следпубертетно тетстостеронът е необходим за поддържане на мъжката сексуална функция, мускулната маса, костната минерализация, мастната обмяна и когнитивните функции. Критично ниво на тестостерон в самите тестиси е необходимо за поддържането на правилната сперматогенеза и съответно фертилитета при мъжете.
 
Веднага след раждането серумните нива на тестостерона достигат тези при възрастни и се задържат така за няколко месеца. След това до настъпването на пубертета тестостероновите нива остават ниски с цел предпазване от детска вирилизация.
 
Пулс на гонадотропин рилийзинг хормон, отделян от хипоталамуса, оказва стимуриращ ефект върху хипофизата и нататък по веригата на половата ос - тестисите. В резултат на това се покачват тестостероновите нива и се отключва пубертета.  
 
Обичайно пикът на тестостероновите нива се наблюдава около 20-годишна възраст, като след 30-та година настъпва постепенно понижаване на нивата му. Съществуват доказателства, че след 30-годишна възраст се наблюдава постоянен спад  на тестостероновите нива с около 1% годишно.
 
Хипогонадизъм с късно начало (Late-onset hypogonadism) е състояние, свързано с намаляваща продукция на тестостерон у мъже, наблюдаващо се с напредване на възрастта. В популярната литература състоянието се нарича още „андропауза” или „менопауза при мъже”.
 
Той е сравнително рядко състояние у възрастни мъже и се установява при наличие на 3-те симптома – понижена честота на сутрешни ерекции, намалено либидо и еректилна дисфункция в комбинация от ниски нива на общ тестостерон < 11 nmol/l и на свободен тестостерон < 220 pmol/l
 
Мъжете в това състояние могат да съобщават също за загуба на мускулна маса, намалена физическа активност, липса на енергия, покачване на тегло, загуба на коса, горещи вълни, намален фертилитет, нарушение на съня, намалена концентрация,  раздразнителност и депресия. 
 
Много от тези симптоми могат да се дължат на дългогодишно водене на нездравословен начин на живот, като пушене, прехранване, липса на физическа активност и прекомерна консумация на алкохол и затова не влизат в посочените по-горе критерии за диагноза.
 
Някои пациенти могат да съобщават за наличие на симптоми без реална редукция на тестостероновите нива, докато при други намалените тестостеронови нива не са придружени от характерната симптоматика.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Измерване на тестостероновите нива се прави рано сутрин (между 8 и 10 часа), тъй като той е хормон, чийто нива се изменят в хода на деня. 
 
Според международните препоръки при персистиране на няколко от изброените симптоми у възрастни мъже е подходящо измерването на нивата на тестостерона. Мъже с установен тежък хипогонадизъм се препоръчва също да бъдат изследвани за остеопороза.
 

Лечение

Спорен е въпросът свързан с провеждането на заместителна терапия с тестостерон у мъже с установен хипогонадизъм с късно начало. Според Американската асоциация по храните и лекарствата ползата и безопасността от тестостероно лечение при тези мъже не е установена. Заместителна терапия следва да се има предвид само при потвърдени ниски тестостеронови нива.
 
Страничните ефекти от нея може да са повишен риск от кардиоваскуларни инциденти (инфаркт и инсулт), особено при мъже над 65-годишна възраст или с установено вече сърдечносъдово заболяване.
 
Преди стартиране на такава терапия задължително трябва да се изследва PSA (простат-специфичен антиген) с оглед изключване рак на простатата и хематокрит, чийто повишени нива са контраиндикация за заместване с тестостерон.