Тестисите са чифтен орган и са разположени в торбичка (скротум) под пениса. Тестисите са мястото, където се произвеждат сперматозоидите и мъжкият полов хормон - тестостерон. 

 

Скротумът поддържа тестисите в по-хладна среда, тъй като сперматозоидите не могат да се развиват при телесна температура. Колкото по-дълго време температурата около тестисите е по-висока, толкова по-малки са шансовете да се произведат нормално функциониращи сперматозоиди. Това може да бъде причина за безплодие, особено когато са засегнати двата тестиса.


 

Нормално тестисите се формират рано по време на вътреутробното развитие, в долната част на корема и към края на бременността се спускат в скротума.

 

Крипторхизмът е състояние, при което тестисът не е успял да се спусне на нормалното си място в скротума.

 

Този проблем се среща при около 3 или 4 от 100 новородени (и до 21 от 100 недоносени). За щастие, при половината от тези случаи тестисите сами ще се спуснат на нормалното си място през първите 3 месеца от живота.  

 

При пациенти с крипторхизъм рискът от развитие на тумор на зародишните клетки се увеличава четири до осем пъти. Хирургичното поставяне на неспуснатия тестис в скротума (орхидопексия), когато пациентът е под 6-годишна възраст, намалява допълнително риска. Експерти в САЩ препоръчват орхидопексията да се прави скоро след първата годинка на детето по причини, които са свързани с плодовитостта.

 

В Швеция от 1965 до 2000 г. общо 16 983 мъже са претърпели орхидопексия и са докладвани 56 случая на рак на тестиса.

 

Рискът от рак на тестисите може да бъде малко по-висок за мъже, чийто тестис е останал в корема, за разлика от този, който е слязъл поне частично. Ако ракът се развие, той обикновено е в неспадналия тестис, но около 1 от 4 случая се срещат в нормално спуснатия тестис. 

 

Поради това някои лекари са достигнали до заключението, че има нещо друго, което води до рак на тестисите, също и до анормално позициониране на единия или двата тестиса.

 

Ракът на тестисите може да се появи на всяка възраст, но е най-често срещан на възраст между 15 и 35 години. При 50% от случаите се среща при мъже на възраст 20-34 години. Заболяването има вторичен пик на честотата след 60-годишна възраст.

 

При пациенти с локализирано заболяване болезненото подуване или възел в единия тестис е най-честият симптом на заболяването. Тъпата болка или тежко усещане в долната част на корема също може да бъде настоящ симптом. При пациенти с дисеминирано (разпространено) заболяване могат да се появят прояви на лимфно или хематогенно разпространение.

 

Ракът на тестисите е лечимо заболяване дори при пациенти с наличие на метастази при поставяне на диагнозата. Според данни на SEER от 2009-2015 г. общата 5-годишна преживяемост е 95,2 %. 

 

Прогнозата варива до известна степен в зависимост от хистологичния тип на тумора, стадия и други характеристики като нива на туморния маркер и наличие на далечни метастази.