Установено е, че средностатистически мъжете посещават лекар два пъти по-рядко от жените. Профилактиката е от съществено значение за предотвратяването на сериозни състояния, свързани със здравето на мъжа. Съществуват различни здравословни проблеми, чиито симптоми не трябва да бъдат пренебрегвани.


Често уриниране

Честото уриниране може да е признак на диабет. Диабетът може да доведе до често уриниране, тъй като бъбреците трябва да работят извънредно, за да елиминират излишната захар от кръвта.Проблемите с простатата също могат да причинят често уриниране. Други симптоми на проблеми с простатата включват - намален поток на урината при уриниране, дискомфорт в областта на таза и кръв в урината или семенната течност.


Доброкачествената хиперплазия на простатата или увеличаването на простатната жлеза е често срещано състояние сред възрастните мъже. Въпреки че е често срещано, то не трябва да бъде пренебрегвано, тъй като симптомите му могат да бъдат идентични със симптомите на други, по-сериозни състояния.


Запек

Запекът, който се случва от време на време, е в норма. Повечето хора изпитват запек периодично и това става по-често след 50-годишна възраст. Но хроничният запек може да бъде по-обезпокоителен.

 

Хроничният запек може да доведе до напъване и напрягане, при ходенето до тоалетна. Това повишава рисковете за развитие на хемороиди, които могат да причинят кървене и дискомфорт около ректума.


Хроничният запек може също да е знак, че нещо пречи на изпражненията да излязат правилно. Тумор, полип или прегъване може да блокира дебелото черво. Може също да има основно заболяване, което причинява анормална подвижност на дебелото черво. Ранната диагноза е важна, за да може да се изключат сериозни заболявания като рак на дебелото черво.


Еректилна дисфункция

Освен опасенията относно сексуалната активност, еректилната дисфункция може да е признак на по-сериозен проблем, като сърдечносъдови заболявания.


Еректилната дисфункция може да се появи и поради повишен стрес или депресия. Ако съществуват такива проблеми, е важно пациентът да потърси медицинска помощ.


Библиография:
Leung L, et al. Chronic constipation: An evidence-based review
Healthline. Health Symptoms Men Shouldn’t Ignore